Når vi en sjælden gang laver
en kage der ikke er til en børnefødselsdag, kan jeg rigtig godt lide at komme
lidt alkohol i den. Jeg har et stykke tid gået og leget med tanken om at lave
en irsk kaffe om til en kage. Jeg valgte at lave en hvid chokolade trøffel i
stedet for at bruge ren flødeskum, da jeg synes det giver en rigtig god smag
til kaffen i kagen. Whiskyen i den træder meget tydeligt frem og giver kagen en
klar fornemmelse af irsk kaffe.
Opskrift
Nøddebund:
160 g hasselnødder
4 æggehvider
160 g rørsukker
1 spsk. mel
160 g hasselnødder
4 æggehvider
160 g rørsukker
1 spsk. mel
Hvid chokoladetrøffel:
200 g hvid chokolade
2 dl piskefløde
½ dl whisky
Kaffefromage
6 æg (delt)
4 dl piskefløde
8 blade husblas
2 dl stærk kaffe
0,75 dl whisky
250 g brun farin
Du skal riste hasselnødderne
på en tør pande, til de begynder at sige små knæk. Pas på de ikke får for meget
og bliver brændte. Hak dem fint bagefter. Det er lettest i en minihakker. Tænd
ovnen på 200°.
Æggehvider og sukker skal piskes til en stiv marengs. Jeg kom en lille smule citronsaft i skålen fordi det hjælper hviderne med at stivne, da det ødelægger evt. fedtstof i skålen. Fedtstof ødelægger æggeviders evne til at stivne. Start med at piske æggehviderne og kom sukkeret i lidt af gangen. Vend hasselnødderne og melet i til sidst. Læg et stykke bagepapir i bunden af en 28 cm. springform. Hvis man sætter en lille klat smør under papiret, bliver det liggende på samme sted, og glider ikke rundt. Nøddemarengsen skal fordeles i et jævnt lag i formen. Det skal være ca. 1,5 cm. Det kan godt være, du får noget til overs. Det kommer lidt an på, hvor meget luft du har fået pisket i æggehviderne. Bag den i ca. 18 min. Den skal være helt kold, før du kommer moussen på.
Æggehvider og sukker skal piskes til en stiv marengs. Jeg kom en lille smule citronsaft i skålen fordi det hjælper hviderne med at stivne, da det ødelægger evt. fedtstof i skålen. Fedtstof ødelægger æggeviders evne til at stivne. Start med at piske æggehviderne og kom sukkeret i lidt af gangen. Vend hasselnødderne og melet i til sidst. Læg et stykke bagepapir i bunden af en 28 cm. springform. Hvis man sætter en lille klat smør under papiret, bliver det liggende på samme sted, og glider ikke rundt. Nøddemarengsen skal fordeles i et jævnt lag i formen. Det skal være ca. 1,5 cm. Det kan godt være, du får noget til overs. Det kommer lidt an på, hvor meget luft du har fået pisket i æggehviderne. Bag den i ca. 18 min. Den skal være helt kold, før du kommer moussen på.
Til den chokolade trøffel
starter man med at hakke chokoladen fint. Bring piskefløden til lige under
kogepunktet i en gryde. Hæld den af 2 omgange over den hakkede chokolade og rør
det godt sammen mellem hver gang. Den varme fløde skal smelte chokoladen, så
det bliver en homogen masse. Når det er helt smeltet sammen kommes whiskyen i.
Stil det køligt natten over. Når den har sat sig skal den lige piskes op. Start
på den laveste hastighed og pisk den indtil den er blevet cremet og tyk. Fordel
den herefter på den afkølede nøddebund.
Til kaffefromagen starter man
med at komme husblassen i en skål med koldt vand. Lad det trække i cirka 10
minutter. I mens piskes æggeblommerne lyse og luftige med sukkeret. Når
husblassen er blevet blød smeltes den i den varme kaffe. Sørg for at være
grundig med det, så det hele er opløst. Kom herefter blandingen i æggesnapsen sammen
med whiskyen og rør det godt sammen. Det skal gå hurtigt, så man undgår
æggestrenge i den færdige fromage. Lad det køle af indtil det begynder at tykne
lidt. Det går rimelig hurtigt. I mens piskes fløden til skum og når æggemassen
er kold og begyndt at tykne vendes flødeskummet i. Herefter piskes æggehviderne
stive og de foldes forsigtigt i. Fold det hele igennem så der ikke er nogen
klumper af flødeskum eller æggehvider. Hæld det over i kageformen med bunden og
trøflen og stil den køligt til kaffefromagen er helt stiv.
Novra for en lækkerbisken!
SvarSletDén skal så meget prøves af, måske som dessert til kaffen til personale sommerfesten ... mums.
Tak for den opskrift.
Tak for din kommentar. Jeg håber du kan lide den hvis du får den prøvet af.
SletMvh
Ulrik
Tak for den opskrift, jeg har prøvet at lave kagen, den smager himmelsk, ikke mindre end det. Mine gæster var meget overrasket over denne kage. Jeg kom også til at fortælle dem hvor jeg havde opskriften fra :-)
SvarSletTusind tak for kommentaren. Jeg er glad for at du kunne lide den. Og det er rigtig sødt af dig at fortælle, hvor du har opskriften fra :)
Sletm.v.h.
Ulrik
Hej Rikke,
SletJeg er rigtig glad for at du godt kunne lide kagen. Og det er super venligt af dig, fortælle om bloggen.
m.v.h.
Ulrik
Det er en vildt lækker kage. Gæsterne var meget begejstrede.
SvarSlet