Jeg elsker hvidt brød, men ind i mellem fortæller min
samvittighed mig, at jeg burde spise mere fuldkorn og grovmel i stedet. Derfor
må man jo prøve at justere lidt på tingene så både maven og samvittigheden er
tilfredse. Sidste gang jeg bagte pizza foccacia tænkte jeg, at når de nu i høj
grad var til ungernes madpakker måtte jeg nok forsøge mig med at gøre dem lidt
grovere. Derudover havde jeg fået en forespørgsel på pizza foccacia med mere
fuldkorn. Det er nu ikke fordi jeg er specielt hellig eller speltmor(far)
agtig. Men jeg kan faktisk godt lide smagen af de grovere kornsorter. Specielt
når det er til ting som madpakken. Jeg brugte surdej til denne portion, men
hvis man ikke lige har det kan det bare erstattes af gær. Det ændrer
selvfølgelig på smagen. De bliver ikke dårligere af det, bare anderledes.
Opskrift dej (cirka
10 styk foccacia og 10 minipizzaer)
1 klump gær på
størrelse med en lille ært
3 spsk surdej
600 g groft
ølandshvede
300 g rugmel
300 g groft italiensk
fuldkornshvedemel
1 dl olivenolie
20 g salt
1 spsk honning
Fyld
1 portion tomatsauce
1 pakke
skinkestrimler
1 pakke mozzarellaost
1 pakke pepperoni
Til dejen røres gær og surdej ud i vandet. Derefter tilføjes
honning og olie, hvorefter halvdelen af melet tilsættes. Rør det igennem til
der ikke længere er tørt mel. Tilsæt nu saltet og resten af melet. Dejen skal
være lidt klistret, men til at ælte. Jeg bruger hænderne når jeg ælter, så jeg
kan mærke hvordan konsistensen på dejen er. Den skal æltes cirka 5 – 10 minutter.
Sæt den til hævning natten over eller mellem 12 og 24 timer.
Når dejen er hævet og man er klar til at gå videre tændes
ovnen på 220°. Vend dejen ud på at meldrysset bord og del den i stykker af
passende størrelse. Jeg laver dem som regel forskellig størrelse alt efter om
det er til ungernes madkasser eller som frokost til en udflugt. Når dejen er
formet fordeles det fyld man foretrækker på dem. Sæt dem i den forvarmede ovn
og bag dem i 20 – 25 minutter. Det afhænger lidt af hvordan din ovn varmer så
hold øje med dem første gang du laver dem. De kan varme lige fra ovnen, men er
også enormt gode kolde til madpakker. Vi plejer tit at have dem i fryseren, så
vi kan tage dem på efter behov.
Hvor ser det lækkert ud - det bare en god ide (:
SvarSlet- Kit
Hej Kit
SletMange tak for din kommentar. De er ret nemme at lave og kan varieres i det uendelige.
mvh
Ulrik