- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

mandag den 13. februar 2012

Hjemmelavet bacon - dag 1

 Lad mig starte med at sige det. Jeg kan godt lide bacon. Og når jeg siger at jeg godt kan lide det, dækker det over at jeg benytter enhver given lejlighed til at liste det i maden. Jeg har længe gået med en uartig fantasi om at prøve at lave det selv. Tanken om at vide præcis hvad der er tilsat, og at kunne krydre det tiltaler mig meget. Jeg har tidligere leget med ideen om det, men gik hurtigt væk fra det da jeg ikke rigtig har haft muligheden for at ryge det selv. 
Nu har jeg så anskaffet mig en Weber Smokey Mountain, og der første der slog mig ved det, var at nu kunne jeg jo ikke rigtig bruge manglende kapacitet som undskyldning. Så i gang med at finde ud af hvordan man i det hele taget griber sådan en baconproduktion an.
Til at starte med skal man finde ud af om den skal tør- eller lagesaltes. Jeg valgte tørsaltning, fordi det jeg af en eller anden grund tænker på det som mere autentisk. Det her lækre stykke kød der ligger sammen med saltet og hygger sig, og bliver forvandlet til bacon.
Efter jeg havde besluttet mig for at tørsalte skulle jeg finder ud af om jeg skulle bruge nitritsalt (E250). Det hjælper med at holde den flotte røde farve, og virker også konserverende. Problemet er at det måske kan være kræftfremkaldende. Kan jeg leve uden den røde farve? Ja, det kan jeg nok godt. Chancen for at baconen for lov til at ligge herhjemme så længe at holdbarheden overhovedet bliver et problem er så lille at jeg besluttede mig for at droppe nitriten. Af sted til den nærmeste kødpusher og investere i en ribbensteg. Da jeg kom hjem fjernede jeg benene fra den ved at skrabe dem fri af kødet. Dette var for at undgå for meget spild, af den forhåbentligt fantastiske bacon.
Jeg ville gerne prøve at lave en bacon der var lidt krydret. Jeg valgte at krydre med enebær og indonesisk langpeber. Denne peber sort er lidt mindre bidende, lidt sødere og mere aromatisk end almindelig sort peber. Jeg endte med følgende opskrift på en saltblanding til baconen. 
200 g Groft salt
30 g Sukker
20 Enebær
20 Langpeber
 

Krydderierne blev kørt i en krydderikværn indtil de havde nogenlunde samme størrelse som saltet, og så blev det hele ellers blandet sammen. Jeg gnubbede det godt ind i ribbenstegen, og sørgede for at komme ind i alle folder og huller. Derefter blev den lagt i en frysepose, der sluttede tæt og lukket med en klemme.
Nu ligger den så i køleskabet og bliver saltet. Hvor længe den skal have har jeg ikke helt besluttet endnu. Det er ikke en speciel stor steg, og jeg vil nødig komme til at oversalte den. Jeg vender den hver dag for at den væske der trækker ud af den kan blive fordelt ligeligt. Min plan er at mærke på den dagligt, og når den føles fast og tilpas at gå videre til næste skridt i processen for at opnå hjemmelavet bacon.


Se det endelige resultat

7 kommentarer:

  1. Hej - skøn blog du har:-) Hvor er jeg spændt på at høre nærmere m.h.t. den røgede bacon. Er også hel vild med røgede ting. Kender slet ikke den røgeovn du nævner. jeg har blot en alm røgeovn, hvor jeg kan røge fisk - det smager supergodt.
    Mange skønne opskrifter du har.
    Mange hilsner Charlotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for de søde ord. De er meget værdsat. Jeg startede min røge karriere med en lille firkantet røgeovn fra en jagt og fritidsforretning. Den kunne dog mere eller mindre kun bruges til at ryge mindre portioner fisk. Jeg har længe gået og fantaseret om at ryge andre og større ting såsom bacon. Derfor var jeg på jagt efter noget nyt grej. Også for at tilfredsstille mit drengerøvs gen :). Grunden til at jeg valgte en Weber Smokey Mountain er fordi den også kan bruges til at lave low & slow bbq, og så er den super god som røgeovn. Faktisk er den i gang lige nu med baconen og med lidt laks som jeg har saltet og er i gang med at koldrøge. Det har stået siden kl. 10 i formiddags, så er også selv ret spændt på det. Lover at lave et indlæg om det så snart jeg ved mere :).
      Jeg håber meget at du vil blive ved med at læse med og komme med kommentarer.
      m.v.h.
      Ulrik

      Slet
  2. Bacon er jo et grundstof, så selvfølgelig skal det indgå i madlavningen, hehehe ;-)

    Spændende med hjemmelavet bacon. Det har jeg endnu ikke prøvet, men det kunne være et interessant eksperiment.

    Har I en god slagter i nærheden?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej og velkommen til Spisekammeret. Hvis du ikke har prøvet at lave bacon selv endnu, håber jeg at mine forsøg med det kan inspirere dig til at eksperimentere med det. Det er faktisk rimelig lige til når man først kommer i gang med det.

      Jeg synes at den slagter vi bruger er rigtig god. Han har et rigtig godt udvalg og kan ellers bestille hjem, hvis der er noget specielt vi vil have. Vi plejer for eksempel at bestille en stor kalkun, hvert år til Thanksgiving. Ligeledes har han tidligere været behjælpelig med forskellige amerikanske udskæringer af okse, f. eks. brisket, til at grille.

      Jeg håber meget at du har lyst til at kigge med fra tid til anden.
      m.v.h.
      Ulrik

      Slet
  3. Hej igen Ulrik!

    Jeg glemte at spørge om du har prøvet at ryge friske muslinger? I min ovn, lille og ydmyg - røger jeg de helt fantastiske muslinger. En ordentlig røvfuld muslinger bliver hældt på risten - får et par minutter til de har åbnet sig - vips så er de færdige. En ren delikatesse.
    Mange hilsner Charlotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, det har jeg aldrig prøvet. Men det lyder helt vildt lækkert. Bruger du almindelige blåmuslinger eller en anden type? Hvad ryger du dem med? Bøgesmuld?
      Jeg er rigtig glad for at du vil dele din ide, og den skal helt sikkert prøves.
      Mange tak
      Ulrik

      Slet
  4. Ja - jeg bruger bøgesmuld, evt. tilsat lidt frisk timian. Har kun forsøgt med blåmuslinger samt store skaldrejer. Hvis muligheden bød sig - ja så ville jeg forsøge med andre former for for muslinger.
    Har også forsøgt med røget hornfisk - fanger dem selv i maj måned - men de blev ikke så vellykkede, måske tog de ikke så godt mod røgen, da de ikke helt tørre.
    Charlotte

    SvarSlet