- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

søndag den 21. april 2013

Oksespidsbryst lavet som brisket



I takt med at varmen vender tilbage til landet, får jeg altid utrolig meget lyst til at grille. Jeg er meget stor fan af barbecue, hvor man bruger low and slow tilberedning. Det mest kendte herhjemme er pulled pork, men jeg kan også rigtig godt lide brisket. Jeg har ikke kunnet få fat i den præcise udskæring som amerikanerne kalder brisket, da der er store forskelle på hvordan forskellige lande udskærer deres kød. Men i Danmark er oksespidsbryst det tætteste man kommer. Det er en udskæring der tager lang tid at lave, men hvis man væbner sig med tålmodighed bliver man belønnet med et stykke oksekød, der smager helt fantastisk og er lækkert saftigt og mørt. Jeg bruger min weber smokey mountain til at lave det i, da det er nemt at styre temperaturen og den kan holde en konstant varme over meget lang tid, men man kan også lave det i en ovn, hvis man ikke har en WSM.


Opskrift
1 stykke oksespidsbryst (cirka 2 kg)
0,5 dl brun farin
0,5 dl salt
0,5 dl paprika
1 spsk røget paprika
2 spsk sort peber
2 spsk løgpulver
1 spsk sennepspulver
1 spsk stødt spidskommen
2 tsk chilipulver

Start med at pudse oksespidsbrystet af. Fjerne alle de hinder og sener du kan komme til. De er vigtigt at beholde fedtet på stegen, da det hjælper med at holde den saftig, så det skal du ikke fjerne. Bland alle krydderierne sammen og gnub ud over hele stegen. Den skal have en fint lag over det hele, men det må ikke være for tykt. Man skal stadig kunne se stegen neden under laget. Læg den i en pose og stil den i køleskabet natten over eller i 4 timer mindst. Hvis der er krydder rub til overs kan det opbevares i et glas i et par måneder.
En WSM eller en anden low and slow grill tændes op efter Minion metoden og vandfadet fyldes med vand. Tag stegen ud af køleskabet samtidig, så den kan nå at stige lidt i temperatur. Når temperaturen er omkring 110° celsius i grillen kommes stegen på og der smides en håndfuld træsflis i brændkammeret. Jeg kan rigtig godt lide at bruge flis fra whiskey tønder til oksekød, men man kan variere det efter smag og behag. Kødet skal have omkring 77 – 80° i kernetemperatur. Når stegen er færdig skal den have lov til at hvilke i cirka 20 – 30 minutter. Dæk den med folie, så den ikke mister al varmen. Skær den i tynde skiver og server den med dit yndlings tilbehør.

8 kommentarer:

  1. Hvor ser det dog ualmindeligt lækkert ud! Rigtig mørt og saftigt - yum!

    - Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Mange tak for din kommentar. Det er altså også rigtig lækkert, så hvis du har tiden vil jeg klart anbefale dig at prøve det. :)
      Mvh
      Ulrik

      Slet
  2. Hvor lang tid skal man cirka afsætte til det? Hele dagen, ala pulled pork? Har nemlig noget oksespidsbryst i fryseren, som jeg mangler noget at bruge til :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elisabeth
      Ja det er cirka samme tidsramme som pulled pork.
      Mvh
      Ulrik

      Slet
    2. Kan man også bruge fremgangsmåden i ovnen??

      Slet
    3. Hej Joakim
      ja, det kan du sagtens. Du har lidt sværere ved at få røgsmagen ind i kødet, men nemmere ved at styre temperaturen :).
      m.v.h.
      Ulrik

      Slet
  3. Vil prøve kræfter med den i ovnen. Har du nogen forslag/erfaringer med indstillinger?
    Ovnprogram, temperatur, stegetid (minimum eller pr.kg.) og andre gode råd?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej
      hvis du vil lave den i ovn ville jeg stille ovnen på 110 - 120 grader, og afhængig af størrelsen på dit stykke kød give den 6 - 8 timer. Efter 3 timer ville jeg pakke den ind i folie, og komme lidt smør og oksebouillon ved. Efter 6 timer ville jeg måle kerne temperaturen hver halve time indtil den var omkring 78 grader.
      De første gange man laver det, bliver man næsten nødt til at prøve sig frem og følge godt med. Derefter bliver det mere rutine :).
      m.v.h.
      Ulrik

      Slet