- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

mandag den 21. maj 2012

Falafler - sprøde udenpå, bløde inden i



Jeg har, siden jeg første gang stødte på falafelen hos den lokale shawarmapusher, været solgt. Jeg elsker denne lille friturestegte godbid og derfor skulle vi selvfølgelig også prøve at lave dem selv. Jeg har tidligere forsøgt at fremstille dem, men jeg har brugt opskrifter, der ikke virkede og har heller ikke haft en frituregryde. Derfor er de faldet fra hinanden og blevet til falafel-smulder i processen. Dette har fået mig til at give op og tænke, at det nok kun var shawarmamanden, der kunne lave dem. Denne tanke har faktisk fulgt mig, indtil Ulrik læste at man skal bruge kikærter, der ikke er kogt til blandingen. Dette har der ellers stået i alle de opskrifter jeg har forsøgt mig med! Derfor turde jeg prøve igen og tænk sig, det løste problemet. Falafelbollerne blev pænt samlet og jeg fik fremstillet den fineste portion lækre falafler – sprøde udenpå og dejlig luftige og bløde inden i. Meget bedre end den frosne variant, man får hos de fleste shawarma steder.

Vist her med cous cous, salat, pitabrød, humus, chili og to slags kød
Opskrift:
800 g. kikærter (udblødt fra dagen før, eller på dåse)
4 små kartofler
7 æg
10 spsk. rasp
En stor dusk hakket persille
3 fed hvidløg
et skvæt citronsaft
2-4 løg alt efter størrelse
5 tsk. Tørret koriander
4 tsk. Spidskommen
½ tsk. chili
3 tsk. Salt
Fritureolie til fritering

Sådan her gjorde jeg: Dagen før satte jeg kikærter i blød, så de var klar til brug.
Jeg startede med at skralde kartoflerne og pille løgene. Derefter kørte jeg dem igennem foodprocessorens riveprogram. Så skiftede jeg til kniven og tilsatte resten af ingredienserne. For at være sikker på, at hvidløget blev ordentligt fordelt, pressede jeg det i blandingen. Jeg har holdt lidt igen med krydderierne af hensyn til børnene, så hvis man godt kan lide krydret mad, så kan man sagtens tilsætte en tsk. mere af dem alle sammen. Jeg synes nu faktisk ikke, at de færdige falafler trængte til flere krydderier.
Jeg formede massen i hånden og med en ske og lod hver falafel dumpe forsigtigt ned i den varme olie. Fritøsen var stillet på 180°. Der kunne være ca. 8 falafler i af gangen og de fik ca. 3-4 min. I olien. Herefter lagde jeg dem i ovnen på 75° så de første blev holdt varme til de sidste var færdige. Jeg prøvede først at forme flere falafler, så de var klar til at putte i, men det er massen alt for blød til, så jeg måtte stå og forme dem undervejs, men det fik faktisk ret hurtigt, på trods af den store portion. Vi spise halvdelen og resten er nu i fryseren til en anden god gang. De gør sig rigtig godt i et pitabrød med salat og en god hjemmelavet chili

10 kommentarer:

  1. Uhm, lækre falafler kan man aldrig få for mange af, dejlig dejlig tallerken fyldt med lækre sager. Ha en dejlig aften.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have. Håber du finder inspiration på siden. Var lige forbi din blog. Lækre hæklerier!

      Slet
  2. For den da - hvor ser de lækre ud. Jeg har også forgæves forsøgt at lave dem - endte som smulder.
    Charlotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har jeg som beskrevet også prøvet, men denne her opskrift virkede perfekt :)

      Slet
  3. har lavet fallafel i årevis, det skulle du da bare have sagt, vil prøve denne opskrift, men har aldrig hørt eller prøvet at komme æg i

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej du
      De blev i hvert fald rigtig gode.
      Venlig hilsen
      Lynne

      Slet
    2. Hej du
      De blev i hvert fald rigtig gode.
      Venlig hilsen
      Lynne

      Slet
    3. Hej du
      De blev i hvert fald rigtig gode.
      Venlig hilsen
      Lynne

      Slet
  4. prøver opskriften imorgen, jeg bruger dog en gammel hånddrevet kødkværn da jeg har dræbt to blendere ved at lave fallafler, jeg plejer at køre alle ingredienserne igenne to gange, så er jeg også sikker på at de er blandet godt sammen, sesamfrø kan også tilsættes, de bliver lækkert sprøde af det

    SvarSlet
  5. Hej Gnom
    Jeg bruger foodprocessoren, den kan aage klare det. Jeg kværnet det bare til det har den konsistens jeg ønsker. Lad mig endelig vide, hvad du syntes om opskriften.
    Venlig hilsen Lynne

    SvarSlet