- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

søndag den 20. maj 2012

Surdejsboller med spelt og havreklidWeekenden står ret tit på bagning herhjemme. En stor portion så vi har brød i fryseren til de kommende dage. Jeg kan ret godt lide at variere hvad jeg bager, så denne gang valgte jeg at bruge en pose speltmel, som jeg havde stående.

Et forsøg på at vise den konsistens jeg arbejder med når alle ingredienserne er samlet

Opskrift (cirka 20 styk)


5 spsk surdej (kan erstattes med 7 g gær, hvis man ikke lige har surdej)
700 g speltmel
200 g havreklid
200 g rugmel
1 l vand
20 g salt
1 spsk honning
evt lidt maltmel hvis man har det og kan lide det. Jeg kom cirka 50 g i.

Start med at røre surdejen ud i vandet og tilsæt herefter honning og speltmel. Det bliver enormt løbende. Det stå i 6 timer og udvikle sig. Det hæver ikke, men det skal gerne danne en masse små bobler på overfladen. Det kan også godt være at det skiller en lille smule, men det gør ikke noget. Når overfladen er boblet og lugter syrligt tilsættes de resterende ingredienser, hvorefter bollerne formes. Kom godt med mel på bordet og tip dejen ud. Brug en skarp kniv eller en dejspade til at skære passende klumper af der formes til boller. Det gør intet at der komme meget mel på dem. De skal efterhæve til cirka dobbelt størrelse. Afhængig af temperatur tager det 2 – 4 timer. Jeg tog ikke præcis tid på mine, det var mest hvornår det lige passede ind i ungernes rutine. Fordelen ved at bage på denne måde er for mig at jeg ikke er afhængig af at overholde tider. Man kan lade tingene stå så længe man har lyst, så man kan bage når det lige passer og kan være stressfrit. Ovnen skal varmes på til 250°, og når den er varm skal bollerne bages i cirka 15 minutter. Afkøl dem på en rist, hvorefter de kan fryses i passende portioner.

2 kommentarer:

  1. Dejlig brødospkrift, er det ved Helsam man kan købe maltmelen? Ha en dejlig søndag!

    SvarSlet
  2. Det jeg køber kan jeg få i Superbrugsen, det er fra skærtoft mølle. Tusind tak for din kommentar. Og en dejlig søndag til dej også :).
    m.v.h.
    Ulrik

    SvarSlet