Weekenden står ret tit på bagning herhjemme. En stor portion
så vi har brød i fryseren til de kommende dage. Jeg kan ret godt lide at
variere hvad jeg bager, så denne gang valgte jeg at bruge en pose speltmel, som
jeg havde stående.
Et forsøg på at vise den konsistens jeg arbejder med når alle ingredienserne er samlet |
Opskrift (cirka 20
styk)
5 spsk surdej (kan
erstattes med 7 g gær, hvis man ikke lige har surdej)
700 g speltmel
200 g havreklid
200 g rugmel
1 l vand
20 g salt
1 spsk honning
evt lidt maltmel hvis man har det og kan lide det. Jeg kom cirka 50 g i.
Start med at røre surdejen ud i vandet og tilsæt herefter
honning og speltmel. Det bliver enormt løbende. Det stå i 6 timer og udvikle
sig. Det hæver ikke, men det skal gerne danne en masse små bobler på
overfladen. Det kan også godt være at det skiller en lille smule, men det gør
ikke noget. Når overfladen er boblet og lugter syrligt tilsættes de resterende
ingredienser, hvorefter bollerne formes. Kom godt med mel på bordet og tip
dejen ud. Brug en skarp kniv eller en dejspade til at skære passende klumper af
der formes til boller. Det gør intet at der komme meget mel på dem. De skal
efterhæve til cirka dobbelt størrelse. Afhængig af temperatur tager det 2 – 4 timer.
Jeg tog ikke præcis tid på mine, det var mest hvornår det lige passede ind i
ungernes rutine. Fordelen ved at bage på denne måde er for mig at jeg ikke er
afhængig af at overholde tider. Man kan lade tingene stå så længe man har lyst,
så man kan bage når det lige passer og kan være stressfrit. Ovnen skal varmes
på til 250°, og når den er varm skal bollerne bages i cirka 15 minutter. Afkøl
dem på en rist, hvorefter de kan fryses i passende portioner.
Dejlig brødospkrift, er det ved Helsam man kan købe maltmelen? Ha en dejlig søndag!
SvarSletDet jeg køber kan jeg få i Superbrugsen, det er fra skærtoft mølle. Tusind tak for din kommentar. Og en dejlig søndag til dej også :).
SvarSletm.v.h.
Ulrik