- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

fredag den 18. maj 2012

Chili som hos shawarma manden


Da jeg var yngre besøgte jeg ret ofte de forskellige shawarma steder i København. Jeg forelskede mig temmelig hurtigt i deres chili som man fik til de forskellige retter. Jeg besluttede mig for at prøve at lave det selv, da det jo virkede fantastisk til nærmest alt. Jeg startede med bare at blende en bunke røde chilier, men det gav slet ikke samme resultat. Gennembruddet kom en sen aften, da jeg mens jeg ventede på min mad, så min lokale shawarma pusher lave en ny portion. Han brugte tomat koncentrat som basis for det. Hurra, nu var min lykke gjort og jeg kunne producere det i uanede mængder. Det gjorde jeg så, og kom det på og i stort set alt. I løbet af årene har jeg raffineret min opskrift. Den har mere eller mindre været i konstant udvikling, og vil sikkert blive ved med at være det længe endnu. Men her er den som den ser ud nu. Man kan bruge det til enormt mange ting. Nogle eksempler som jeg bruger det til er selvfølgelig at spise det til shawarma eller på pizza. Men også at komme det i en hjemmelavet mayonnaise, så den får en lækker chilismag. Eller i stedet for tomatkoncentrat når jeg laver kødsauce. Hvis man er meget eventyrs lysten kan man også bruge det i stedet for tomatsauce, når man laver hjemmelavede pizzaer. Mulighederne er nærmest uendelige :).


Opskrift
140 g tomatkoncentrat
50 g soltørret tomat
2 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk løgpulver
Chili (grunden til jeg ikke skriver mængde er at det er så forskelligt hvad folk kan lide. Til denne portion bruger jeg selv 3 spsk tørret rød chili. Man kan bruge alle slags chili i denne opskrift.)
salt
olie

Blend de soltørrede tomater og hvidløg indtil det er en jævn masse. Kom tomatkoncentrat i sammen med resten af ingredienserne. Rør det godt rundt og smag til med salt og chili. Det bliver en lille smule stærkere når det har stået i nogle dage, så husk at beregne det med når du smager til. Rør olie i blandingen indtil det har en lind konsistens. Kom den færdige chili i et tætsluttende skoldet glas, og kom lidt olie i toppen så det hele er dækket. Hvis man sørger for kun at bruge rene redskaber efterfølgende, kan det holde sig på køl i en måneds tid.

10 kommentarer:

 1. Uf, det ser godt ud! Jeg får lyst til også at prøve :-)

  SvarSlet
 2. Hej Piskeris
  tusind tak for din kommentar. Det vil jeg helt sikkert opfordre dig til at prøve. Det er super nemt at lave, og kan virkelig bruges til mange ting. Også smager det bare mega godt.
  m.v.h.
  Ulrik

  SvarSlet
 3. Du brænder ikke tomaten på panden? Min opskrift ligner, men jeg fyrer tomaten på panden og rister den lidt (og så får den lige en smule sukker).

  /JDonnis

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg gjorde det i en periode men synes faktisk ikke det gør en forskel når jeg blander det op med soltørret tomat. Jeg har dog en plan om næste gang at forsøge mig med at slowroaste nogle tomater i ovnen med hvidløg og så se om det giver en dybere smag.
   m.v.h.
   Ulrik

   Slet
 4. Uhmmmm så fik jeg endelig lavet den chilidressing og hold da op hvor er den god. Ja og ikke mindst nem. Tak for endnu en opskrift der er røget i mit kartotek :)
  Mvh Sarah

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sarah
   mange tak for din kommentar. Jeg er glad for at du kunne bruge opskriften. Jeg er selv rigtig glad for den, og har altid et glas af det på lager :).
   m.v.h.
   Ulrik

   Slet
 5. God nem opskrift hvor alle kan deltage. Den sidder lige i skabet ;o)

  SvarSlet
 6. Hvilken slags olie bruger du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Enten rapsolie eller solsikkeolie. Olivenolie synes jeg bliver for kraftigt.

   Slet
 7. Vil holdbarheden ændre sig, hvis man bruger friske chili (evt. fra fryseren)?

  SvarSlet