- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

mandag den 13. februar 2012

Surdej

Vi bager meget med surdej. Både rugbrød, hvedebrød og blandingsbrød (rufler og den slags)
Jeg var i starten lidt bange for den der surdej, men så snart jeg prøvede det, så opdagede jeg, at det var utrolig nemt. Man skal bare huske, at fodre den et par gange om ugen og så i øvrigt starte en ny ca. hver anden måned.
Jeg snyder lidt med min surdej og putter en anelse gær i. Der er sikkert mange, der vil korse sig over dette, men jeg kan godt se mig selv i spejlet på trods af gæren..
Surdejsopskrft:
1 dl vand
1 dl mel
en lille bitte nip gær - vi taler 1-2 g
Pisk mel, vand og gær sammen mens du går en lille tur rundt i køkkenet. Dette kan måske synes underligt, men det er for at din surdej kan indfange så mange af de vilde gærsporer, der findes i luften.
læg et låg over, uden at sætte det fast og lad det stå på køkkenbordet natten over. Dagen efter gentages processen. Det tilsættes altså 1 dl. vand og 1dl. mel og der piskes igen. Denne gang undlades gæren.
Dette gentages hver dag, indtil din surdej begynder at boble og lugte surt. (ikke dårligt, men surt) Når surdejen når dette stadie, sættes låget på, og surdejen stilles i køleskabet.
Nu skal den blot fodres en til to gange om ugen. Bager du ikke ofte nok, til at fodre den med bagværk, kan man bare tilsætte vand og mel.
Surdejen kan holde et par måneder, hvorefter man må starte forfra. Det er en god idé, at lugte til din surdej et par gange om ugen. Begynder den at lugte af grimt, skal den ud.
Jeg har et par gange stået med en surdej, der er blevet dårlig og regnet med, at skulle bage og det er altså rigtig ærgerligt, for det tager et par dage, at få en ny surdej op at køre.

6 kommentarer:

 1. Hej Lynne!
  Bare det var mig. Jeg bager næsten alt mit brød selv - men - det der med surdej er absolut ikke mig. Kun een gang har jeg forsøgt mig - det var en katastrofe - ved ikke hvad der gik galt. Blev smidt ud.
  Måske skulle jeg prøve igen? Det virker ret enkelt når du beskriver fremgangsmåden - brød bagt med surdej smage nu bedst.
  Mange hilsner Charlotte

  SvarSlet
 2. Hej Charlotte
  Jeg synes helt sikkert at du skal kaste dig ud i det igen. Hvis surdejen ikke bliver god, så må man bare give den et forsøg til. :)
  Og du har ret surdejsbrød bliver bare så gode. Der kommer også snart en opskrift på hvede-surdejsbrød
  Venlig hilsen
  Lynne

  SvarSlet
 3. Hej Lynne.

  Hvor længe går der fra man starter på surdejen, til man kan begynde at bruge den? Plejer kun at lave en surdej der står et lille døgns tid og det er noget helt nyt at jeg nu skal kaste mig ud i at fodre den :-)

  Venlig hilsen Sarah

  SvarSlet
 4. Hej sarah
  Tak for dit spørgsmål. Der går 1-3 døgn, afhængig af hvor mange vilde gærsporer der er i luften, n
  år du laver surdejen. Jeg har hørt at det skulle hjælpe at lægge et stykke frisk rababer i surdejen det første døgn, men det har jeg ikke prøvet. Min surdej er somregel klar efter to døgn. Jeg håber du vil kaste dig ud i, at lave din egen surdej, det er heldigvis ikke så indviklet som det lyder. Det er i øvrigt en god ide at røre i surdejen hver eller hver anden dag, så det der ligger underst ikke rådner.
  Håber du kan bruge mit svar.
  Venlig hilsen
  Lynne

  SvarSlet
 5. Hej Lynne.
  Mange tak for dine hurtige svar.
  Jeg startede en surdej op i onsdags og har nu brugt noget af den til Ulriks maltbrød, så er meget spændt.
  Jeg har puttet resten af surdejen i et gammelt syltetøjsglas og på køl, er det fint tror du?

  Mvh Sarah

  SvarSlet
 6. Det er rigtig fint. Jeg har lige måttet starte en ny surdej op, da jeg ikke har været god nok til at holde liv i den gamle. Held og lykke med brødet - jeg håber det bliver fabelagtigt :)

  SvarSlet