Jeg er helt vild med pulled pork. Både fordi jeg elsker at
bruge en gril, men endnu mere fordi jeg nærmest synes det er magisk, hvordan en
billig udskæring som nakkefilet kan forvandles til det mest møre, smagfulde,
saftige og indbydende kød. Det kan godt være det tager lang tid at lave dem low
& slow på grillen, men det er nemt og kræver ikke ret meget arbejde og jeg
synes at resultatet er det hele værd.
Opskrift: pulled pork
2 – 2½ kg. Nakkefilet
3 spsk. Salt
2 spsk. Brun farin
2 spsk. Mild paprika
1 tsk. Chipotle pulver
1 tsk. Pasilla pulver
1 tsk. Spidskommen
1 tsk. Tørret rosmarin
1 tsk. Sennepspulver
1 spsk. Løgpulver
1 tsk. Hvidløgspulver
Til pulled pork starter man med at blande alle de tørre
ingredienser til en dryrub. Det lyder måske af mange ingredienser, men det er det hele værd. Og man kan lave en stor portion og opbevare det i et tætsluttende glas til en anden gang. Herefter gnubbes nakkefiletten med blandingen. Hvis
man ikke kan få fat i chipotle og pasilla kan det erstattes af cayennepulver i
samme mængde. Den skal have lov til at trække natten over eller op til 24
timer.
Jeg har tidligere lavet pulled pork i ovnen, hvor jeg har
givet den 8 - 9 timer ved 100°. Men da jeg nu har anskaffet mig en Weber Smokey
Mountain, ville jeg prøve at bruge den. Jeg tændte op i den efter minion
metoden, hvor man kommer en masse utændte kul i kulkammeret sammen med nogle
stykker røgetræ. Jeg brugte en blanding af hickory og æbletræ. Herefter kommer
man 10 tændte kul ovenpå. Ideen bag dette er at de langsomt antænder de andre,
således at temperaturen holdes lav og grillen kan brænde længe. Jeg fyldte 4
liter vand i vandbadet i grillen, og da temperaturen i den ramte 105° lagde jeg
kødet i den. Jeg synes faktisk det gik utrolig nemt. Jeg havde ikke nogen
problemer med at holde temperaturen konstant og kun en enkelt gang blev jeg
nødt til at efterfylde vandfadet. Efter 8½ time i grillen havde kødet en kerne
temperatur på 93° og var klar. Pulled pork er klar når det har en
kernetemperatur på 92 - 94°.
Herefter trækkes kødet med gafler så det bliver trevlet. Det
serveres i en burgerboller med coleslaw og barbecue sauce.
Opskrift: Cole-slaw
1 lille hvidkål
1 stilk blegselleri
3 gulerødder
1 dl. Mayonnaise
1 dl. Creme fraiche
1 tsk. Sellerisalt
1 tsk. Sort peber
1 spsk. Sukker
1 tsk. Sennepspulver
2 spsk. Citronsaft
2 tsk. Æblecider eddike
Til coleslawen snittes grøntsager fint i strimler enten i
hånden eller på en maskine. Det er vigtigt at de ikke bliver for grove, da de
er rå og derfor kan virke voldsomme hvis stykkerne er for store. Til dressingen
blandes resten af ingredienserne og den smages til med salt og peber. Alle de
snittede grøntsager kommes i en skål og dressingen vendes i.
Jeg må med skam indrømme at jeg never har lavet Pulled Pork, ej heller smagt det.Lækkert ser det ud. Hver gang jeg ser retten får jeg mundvand. Pasilla har jeg aldrig hørt om, lyder altid spændende med nye krydderier.
SvarSletV.h. Charlotte
Jeg kan sige at jeg har prøvet retten, og det er møg hamrende lækker :-D
SvarSletHvor meget færdig kød fik du ud af din steg? Skal lave det til 10 personer i weekenden og har ingen i´de om hvor stor en steg/hvor mange jeg skal købe
SvarSletHej Rebelsig
SletDet svinder cirka 20 - 25%. Hvor meget du skal lave afhænger i høj grad af hvad der ellers er af tilbehør. Hvis det er til pulled pork sandwiches uden andet tilbehør en burgerboller og coleslaw ville jeg nok selv lave pulled pork af 4-5kg kød. Men jeg har en tendens til at lave for meget mad. Hvis der er masser af lækkert tilbehør ville jeg lave lidt mindre.
Pulled pork holder sig ret godt i fryseren, hvis man tør det op langsomt i køleskab. Ligeledes er det helt fantastisk dagen efter. Så det skader ikke så meget hvis du kommer til at lave lidt for meget :).
m.v.h.
Ulrik