De fleste kender sikkert lemoncurd fra tilbudsglas i Netto.
Det var i hvert fald sådan, at jeg stiftede bekendtskab med det. Lemon curd er,
i hvert fald, i mit tilfælde, stærkt vanedannende. Når man så har en ustabil
forsyningslinie der er afhængig af Nettos velvilje, er der jo ikke andet for
end at lave det selv. Det er heldigvis ret nemt, og man kan selv eksperimentere
med smagen.
For nylig så jeg et program fra River Cottage, hvor de havde
tilsat æble til deres lemon curd. Det lød mega lækkert og skulle bare prøves.
Så ud til komfuret og i gang. Resultatet blev helt fantastisk, hvis jeg selv
skal sige det. Det kunne sagtens gå hen og blive den nye favorit i huset. Den
friske syrlighed fra lemon curden, klæder de fleste ting rigtig godt. Man skal
ikke begrænse sig til at bruge det som pålæg til morgenbordet eller
eftermiddagste med scones. Prøv det også rørt med flødeskum som fyld i lagkager
eller pandekager. Brug denne her med æble sammen med æblegrøden i en gammeldags
æblekage. Men opdager hurtigt at det har mange anvendelses muligheder, hvis man
begynder at eksperimentere lidt.
Opskrift
450 g. Skrællede og
udkernede æbler
2 økologiske citroner
5 æg
1 dl. Vand
450 g sukker
130 g smør
Start med at skære æblerne i mindre stykker og kog dem møre
i en gryde sammen med vandet og skallen fra de 2 citroner. Hvis de ikke bliver
helt opløst af det, skal de lige have en tur med en stavblender indtil de er en
meget fin pure.
I mens de koger presser man saften af de 2 citroner. De skal
gerne blive 1,25 dl. ellers må man lige spæde til med lidt mere citron saft.
Æggene skal slås ud i en skål og røres meget grundigt sammen med en gaffel. Der
skal ikke piskes luft i, men der må ikke være synlig hvide i massen. Ellers vil
man få nogle ubehagelige lange tråde i sin lemon curd.
Når æblepureen er færdig kommer man den i en skål over et
vandbad med kogende vand, ligesom når man smelter chokolade, og tilsætter
citronsaft, smør og sukker. Man skal røre i det undervejs, og hjælpe sukkeret
med at blive opløst. I denne fase må det ikke blive over 60° varmt, da æggene
så kan risikere at koagulere når de kommer i. Jeg bruger et sukker termometer
for at holde styr på temperaturen når jeg laver det.
Når smøren er helt smeltet, sigter man æggene i. Dette er
for at undgå evt. æggehvide strenge fra æggene. Nu skal den samlede masse
varmes op til mellem 80° og 84°. Det er vigtigt at omrøre det grundigt mens det
varmer. Dette er vigtigt for at opnå en jævn og cremet masse. Når lemon curden
er færdig hældes den på steriliserede glas og sættes i køleskabet til afkøling.
Hvis man er omhyggelig med renligheden, kan den holde sig i cirka 4 uger. Det
får den nu aldrig lov til herhjemme, da det simpelthen er for godt til at lade
stå.
MMmmmmmmmm du kom mig jo lige i forkøbet! Har allerede planer om at lave en portion og straffe en lagkage. Nam. Tak for god gennemgang af processen med temperatur osv!
SvarSletKH Maiken
Du må endelig give lyd når du har afprøvet det i en lagkage. Jeg er helt sikker på at det er ret godt :). Temperaturen er det eneste ved det her der kan gå galt, derfor synes jeg det er vigtigt at være obs på det. Jeg er ikke pro nok endnu til at klare det på øjemål så jeg bruger mit sukker termometer. Det er super godt til det.
SvarSletMvh
Ulrik
Jeg så samme udsendelse fra River Cottage - en portion blev fluks lavet - men ak og ve - fik lavet alt for lidt, den lemon curd fik hurtig ben at gå på. Jeg har som du også brugt det til desserter med flødeskum. Holder meget af disse udsendelser.
SvarSletPs. Nettos er god, men den hjemmelavede er bedst - har dog ikke et sukker termometer, men det gik trods alt.
M.v.h.
Charlotte
Hej Charlotte
Sletjeg er helt vild med river cottage gutterne. De er simpelthen så inspirerende, så selvfølgelig ville jeg prøve denne her. Lemon curd er bare så lækkert i flødeskum til desserter. Det giver noget helt særligt.
m.v.h.
Ulrik
Tak for opskriften, den skal prøves!
SvarSletKH: Vibeke
Selv tak. Dejligt du kunne blive inspireret. Håber du sætter lige så meget pris på resultatet som jeg gør :)
SletJeg er fuldstændig enig - lemoncurd er frygtelig, frygtelig vanedannende! Da jeg på et tidspunkt brugte det i cremen til en bryllupskage, blev jeg nødt til at give den overskydende lemoncurd til brudeparret, så jeg ikke forgreb mig på det :-D
SvarSletSpændende detalje med æblerne!
Jeg synes helt bestemt at æblerne gjorde gode ting for det.
SletDet lyder mega godt med det som fyld i en bryllupskage. Brugte du det rent eller rørt op med noget?
Mvh
Ulrik
Jeg brugte det i en smørcreme, og citroncremen gav et fint modspil til den solide mudcake, som resten af bryllupskagen bestod af :-)
SletJa, lemon curd klæder altså mudcake helt fantastisk. Jeg har også lige eksperimenteret med det.
Sletm.v.h.
Ulrik
Hej I to,
SvarSletHvor lyder det dog som en god ide. Det vil jeg helt klart også afprøve. Jeg fik lemon curd første gang som den klassiske del af en afternoon tea i London. Det var et skønt bekendtskab, som jeg siden både har lavet flere glas af selv, samt haft med hjem i lødig kvalitet fra England