- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

onsdag den 15. februar 2012

Blød bombastisk brunsviger

I min familie har vi altid haft et tæt forhold til brunsviger. Til familiefester er der altid en der har brunsviger med. Man kan nærmest sige, at der er gået sport i at lave den bedste. Derfor har jeg afprøvet og ændret i mange opskrifter, indtil jeg endte med min nuværende udgave af brunsviger. Dejen er lækker, svampet,  blød og har en god fedme fra smøren der gør at den ikke bliver tør og kardemommen giver den en god nuance. Fyldet er vidunderligt klistret med en mild smag af kanel og karamel. Det er en kage, der er nem at lave, og mine unger elsker at være med til at lave den og ikke mindst spise den.

Opskrift
Dej
20 g gær
40 g sukker
1 tsk. kardemomme
1½ dl mælk
75 g smør eller margarine
¼ tsk. Salt
Ca. 400 g mel
1 stort æg

Fyld
190 g brun farin
75 g smør
2 spsk. mørk sirup
2 tsk. kanel


Til dejen røres æg, sukker, kardemomme og gæren sammen. Smøren smeltes i en gryde og når det er smeltet tages gryden af og mælken kommes i. Dette hældes i gærblandingen, hvorefter mel og salt kommes i.
Stil dejen til hævning i ca. 30 minutter. Den skal være hævet til dobbelt størrelse. Når dejen er hævet færdig, tændes ovnen på 175 grader. Jeg bruger aldrig varmluft når jeg bager, fordi jeg har oplevet at det tørrer kagen lidt ud. Man kan dog godt bruge det, hvis man foretrækker det.
Alle ingredienserne til fyldet kommes i en gryde og smeltes sammen. Det skal lige boble en lille smule, men ikke bulderkoge. Når man tager gryden af varmen, kan man gå i gang med at rulle dejen ud. Jeg plejer at rulle den ud til ca. 1 centimeters tykkelse, men hvis man vil have en tykkere dej er der intet i vejen for at rulle den tykkere. Dejen lægges i en smurt bradepande eller et fad, og med fingerspidserne laves lidt fordybninger. De bliver til små søer af lækker klistrethed når kagen er bagt færdig. Derefter kommes kagen i den varme ovn i ca. 17 minutter alt efter hvordan din ovn varmer. Første gang du laver den, vil jeg foreslå at se til den efter 12 minutter, for at undgå at den brænder. Kagen er bagt færdig når, der ikke hænger dej fast i en strikkepind, man stikker i den. Jeg vil klart opfordre dig til at prøve den, men pas på! Man bliver let afhængig af den bløde dej og det søde klister.

8 kommentarer:

 1. Årh den ser laber ud. Man bliver lige præcis afhængig af brunsviger - jeg er fynbo, så ved hvad jeg snakker om :)
  Mvh Maiken/Dronningemad

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for de pæne ord. Jeg ved at fynboer har et særligt forhold til brunsviger. Min far og hans søskende er fra Fyn, og jeg tror det er derfor at det var lige netop brunsviger der fik sær status i familien :). Hvis du har nogle gode tips til brunsviger må du meget gerne dele dem. Enhver hjælp der kan give mig et forspring i familie konkurrencen modtages med kyshånd :).
   m.v.h.
   Ulrik

   Slet
  2. Jamen jeg alletiders tip! (Elsker at I har en intern konkurrence i familien) :) Prøv at komme lidt kagecreme i dit "snask", altså fyldet. Det gør den bare SÅ snasket på den rigtige måde! Se evt min opskrift her: http://dronningemad.weebly.com/1/post/2011/07/lillemors-brunsviger.html

   KH Maiken

   Slet
  3. Øj, det lyder godt nok uartigt. Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang jeg kaster ud i brunsviger produktion. Mange tak for tippet.

   U

   Slet
  4. Hej Ulrik, den ser vildt lækker ud, den vil jeg prøve ! Prøv at tjekke min blog, der er en brunsviger hvor fyldet ikke skal varmes -og med kagecremé, den er også rigtig lækker ! Super blog Du har.
   :-) Eva
   http://evaskoekken.blogspot.dk/search/label/Fynsk%20brunsviger

   Slet
  5. Hej Eva
   mange tak for din kommentar. Din brunsviger ser helt vildt lækker ud. Og det lyder jo meget rart at det ikke skal varmes først. Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang jeg laver det. Hvor meget rører du remoncen sammen? Er det helt igennem eller er det bare indtil det er nogenlunde blandet?
   Lækker blog du har i øvrigt og nogle virkelig indbydende billeder.
   m.v.h.
   Ulrik

   Slet
  6. Mange tak for Din kommentar om mig blog. Jeg rører bare remoncen indtil den er nogenlunde blandet. Det ser ud som om at den skiller lidt, da cremen ikke absorberes i smørret, men det smelter sammen i ovnen.
   Skal prøve jeres pæretærte i morgen aften hvor jeg får gæster, den glæder jeg mig til at smage.
   vh. eva

   Slet
  7. Mange tak for tippet.
   Hvis du har tid og overskud kan du evt selv vaniljesylte nogle pærer. Det giver den lige lidt ekstra.
   God fornøjelse.
   Mvh
   Ulrik

   Slet