Jeg har opdaget en ny ting. Spiring. Tænk sig, at en pose
tørre linser, bønner, solsikkekerner eller brune ris kan spire og transformere
sig til en helt anden ingrediens. Smagen ændres betydeligt og vores evne til at
optage næringsstofferne stiger markant. Det er altså både sundt og sjovt.
Desuden har det bragt et tidligt forår til min vindueskarm, der nu har glas med
grønne spirer stående. Processen er enkel, men kræver at man er hjemme til at
passe den. De skal nemlig skylles grundigt et par gange om dagen, men det
kommer vi til.
Jeg har altid været glad for bønnespirer og disse spirerede linser smager næsten lige som dem. Hver bælgfrugt har sin smag, tørret som spiret og det gælder bare om at udnytte de forskellige smagsnuancer.
Jeg har altid været glad for bønnespirer og disse spirerede linser smager næsten lige som dem. Hver bælgfrugt har sin smag, tørret som spiret og det gælder bare om at udnytte de forskellige smagsnuancer.
Dæk linserne med vand i et døgn. De vokser rigtig meget, så man skal lave mindre end man lige regner med. Jeg satte ca. ½ dl. linser i blød og jeg fik to hele 500 ml. glas færdigspirede linser ud af dem.
Linserne lagt i blød. |
Efter et døgns tid skylles linserne grundigt. Jeg kunne allerede se små hvide
rødder titte frem på dette tidspunkt. Jeg fordelte linserne i to syltetøjsglas
og bankede små huller i lågene, så de kan få ilt. Man kan med fordel bruge
stormasket ostelærred, så kan man skylle dem uden at skulle have låget af, men
jeg havde altså ikke noget, så jeg improviserede.
Efter et døgn i blød er der allerede sket meget. |
I dette stadie skal linserne
skylles i rent koldt vand to gange om dagen. Dette gøres for at undgå at de
bliver slimede og så de ikke tørrer ud. Hvis man oplever, at de bliver slimede
allivel, så skal de bare skylle ekstra grundigt. Dræn vandet fra igen bagefter
og stil dem i en solbeskinnet vindueskarm.
Her har linserne spiret i 3 dage. |
Denne proces gentages over de næste
par dage, indtil linserne er spiret så meget man ønsker. Smag på dem undervejs,
for de ændre smag alt efter hvor meget de er spiret. Jeg gav dem 4 dage og de
nåede lige at sætte de første spæde grønne blade. Når de er klar, skylles de en
sidste gang og puttes i lufttætte bøtter og kan nu opbevares en uges tid på
køl. De er super lækre som et sprødt islæt i en sandwich, oven på en
spegepølsemad, i en stirfry eller i salater. De får en dejligt sprød nøddeagtig
smag. Jeg kommer i hvert fald til at til at have en eller anden form for spire
i vindueskarmen og i køleskabet fra nu af. Næste portion ser allerede sat i
blød. Denne gang prøver jeg med hvide bønner. God spiring.
Det endelige resultat. Spirene er vokset ud af glasset. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar