- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

torsdag den 31. januar 2013

Rugbrød - mine bedste eksperimenter


De seneste par måneder har jeg eksperimenteret meget med vores rugbrød. Jeg har i lidt over et år bagt alt vores rugbrød selv og har fået en rutine nu, hvor jeg har overskud til at prøve nye ting af. Jeg er især blevet glad for at putte forskellige grøntsager, tørret og frisk frugt i. Rugbrødene holder sig længere friske og får en dejlig saftig krumme. Smagen kan varieres rigtig meget, alt efter hvilke frugter og grøntsager man vælger. Her er nogle af mine bedste resultater. Jeg brugte min standartopskrift, men erfarede at den kunne holde til mere rugmel. Jeg har brugt min grundopskrift og arbejdet ud fra den. Jeg tilsætter dog mindre hvedemel, fx undlader jeg helt at komme hvedemel i på andendagen og bruger tilsvarende mere rugmel. 


Rugbrød med æbler og gulerod.
To æbler og tre gulerødder rives på et rivejern og kommes i dejen på andendagen. Rugbrødet bliver godt til madpakken og frokost, det er et godt allround rugbrød. 

Rugbrød med svesker og græskarkerner. 
100 g svesker hakkes og kommes i dejen på andendagen sammen med et par gode håndfulde græskarkerner. Dette brød var jeg ret skeptisk overfor, men det skulle jeg ikke have været. Jeg er ellers ikke særlig vild med svesker, men i rugbrødet gjorde de sig virkelig godt. Græskarkernerne giver en dejlig nøddeagtig smag. 

Jeg har også lavet et dejligt rugbrød med æble og rødbede. Men billedet er desværre gået tabt. Det er ærgerligt, for dejen bliver rigtig fin og lyserød og når brødet er bagt, får det sin almindelige farve, med strenge af lilla. Et meget smukt brød og det holder sig virkelig godt og længe. To-tre rødbeder skrelles og rives på et rivejern. Et æble rives og begge dele tilsættes på andendagen. 


Rugbrød med dadler og tørrede figener. 

Brødet bliver meget saftigt og bliver ret sødt. Det går virkelig godt til ost, men fungerede nu også fint i madpakken. 100 g figener og 100 g dadler hakkes fint og puttes i dejen på andendagen.  


Jeg håber I kan bruge disse ideer til noget og forhåbentlig får I også lyst til at eksperimentere. Hvis I gør, så håber jeg, at I vil skrive om jeres resultater i en kommentar.  

6 kommentarer:

  1. Tak for de spændende forslag :) jeg vil også bare rigtig gerne bage det hele selv. Jeg håber på at komme i gang med det når huset engang er færdigt :) Det er bare bedre!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Line
      Jeg håber du kommer i gang med rugbrødsbagningen. Jeg synes slet ikke det kan sammenlignes med købebrød. Jeg ved dog godt, at det kan virke totalt uoverskueligt at komme i gang og det har jeg også selv været længe om, men nu hvor det er blevet vane, tænker jeg næsten ikke over det mere.
      Venlig hilsen
      Lynne

      Slet
  2. Tørret frugt er jeg endnu ikke nået til, og har i skrivende stund et rugbrød i ovnen, men måske i næste uge?!

    Skønt når det endelig bare er blevet en rytme, ikke? Kan slet ikke undvære mit eget rugbrød nu :-)

    SvarSlet
  3. Jo der er skønt. Desuden er jeg glad for at blive fri for tilsætningsstoffer. Du skulle prøve det med frugten, det er super godt.
    Venlig hilsen
    Lynne

    SvarSlet
  4. Hej Lynne
    Jeg har prøvet med din opskrift på rugbrød og det er ikke helt gået som forventet, jeg har bagt det 1 1/2 time på 180 gr. men det er blevet meget hårdt i overfladen og lidt kedeligt tørt, kan du hjælpe mig med hvad jeg har gjort galt ? det hævede 24 timer første gang og og 3-4 timer inden det kom i ovnen. mvh Maria

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maria. Jeg brugte rigtig lang tid på at få opskriften til at blive som jeg ville have den. Det kan være mange ting, der indflydelse på brødets konsistens. Hvis du synes skorpen bliver for hård, så giv brødet lidt kortere tid. evt. 1/2 time ved 100 grader og 1 1/4 time ved 180 grader. Der er forskel på ovne, så det kan også være du bare skal skrue lidt ned for varmen. 170 grader måske.
      Når brødet bliver tørt er der ofte fordi der er for lidt væske i. Prøv at tilsætte mere vand eller øl eller mindre mel.
      Jeg håber du får et brød du bliver tilfreds med.
      Venlig hilsen
      Lynne

      Slet