- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

mandag den 29. oktober 2012

Findeopskrifter.dk - et stærkt vanedannende stof


Findeopskrifter.dk er en side, der sælger sig selv på et godt symbiotisk forhold. Man tilmelder sin madblog, smider et link til dem hvorefter de samler opskrifter fra alle tilmeldte blogs sammen og giver en platform til brugerne, hvor man så kan søge blandt tusindvis af opskrifter nemt og hurtigt. Det lyder jo som en situation, hvor begge parter får noget godt ud af det. Findeopskrifter.dk kan tjene penge på at stille den service til rådighed og madbloggen kan få mere eksponering. Eller det var i hvert fald det Lynne og jeg troede. 

Vi har intet i mod at de kan tjene penge på at formidle vores indhold videre til en større brugergruppe. Det er jo ikke penge vi kunne tjene selv. Der hvor problemet opstår, er i den linkstruktur som findeopskrifter benytter. Kasper Bergholdt har skrevet et godt indlæg der går i dybden med problematikken, men kort fortalt handler det om at de links som findeopskrifter benytter sig af ud til de enkelte blogs har et no-follow attribut. Det fortæller google at de ikke skal tælle dem med, når de skal rangere indhold i søgninger. De links som blogsne skal have liggende har ikke denne attribut. Dette asynkrone link forhold betyder at findeopskrifter.dk i googles øjne virker mere populært end der hvor indholdet originalt kommer fra. Resultatet er at findeopskrifter kommer til at ligge højere i søgninger end den enkelte madblog. Dette gør madblogsne afhængige af findeopskrifter.dk, hvis de ønsker sig noget trafik. Findeopskrifter.dk bliver derfor et vanedannende stof som gør stor skade jo længere man benytter sig af det. Vi har derfor valgt at sige fra og tage en kold tyrker. Ja, vi kommer til at miste noget trafik ved det. Men til gengæld generobrer vi kontrollen med vores eget indhold.

Det er egentlig rigtig trist at findeopskrifter.dk har valgt denne uærlige og luskede forretningsmetode. Ideen i siden er rigtig god og havde de mennesker der stod bag den haft en ambition om at optræde loyalt overfor de tilmeldte blogs i forhold til linkstrukturen, havde den haft et kæmpe potentiale for at støtte og udbrede kendskabet til de danske madblogs. Men den linkstruktur de har valgt, vil helt sikkert øge deres egen indtjening. Problemet er at den langsomt vil bevirke at de danske madblogs visner væk eller bliver afhængige af findeopskrifter.dk for at overleve. Det er denne fremtidsudsigt som vi siger fra overfor. Så fremover vil vores indhold ikke være tilgængeligt hos findeopskrifter.dk. Vi ønsker ikke at bakke op omkring dette vanedannende stof, der i den grad ødelægger livsbetingelserne for de frie og kvalitetsorienterede madblogs.

Hvis du har lyst til at læse mere om det er der her nogle links:

5 kommentarer:

 1. Hej,

  Det glæder os, at du har lagt mærke til Findeopskrifter, men vi er kede af at høre, at du føler, som du gør angående hjemmesiden. Vi ønsker, at Findeopskrifter fungerer som en søgemaskine for opskrifter og for at kunne levere trafik, må vi også få noget trafik ind. I løbet af kun sidste uge sørgede vi for over 200000 besøg til madbloggere i Danmark. Trafikken kommer fra flere kilder og den organiske trafik fra søgemaskiner er en af kilderne. Angående optimering af hjemmesiden, så følger vi de samme standarder, som andre større hjemmesider også følger, f.eks. når det gælder no-follow attributtet på eksterne links, præcis som Wikipedia og Google gør. Med hensyn til Widget, så er det helt frivilligt for blogs at gøre brug af denne. Næsten halvdelen af de blogs, som er med i vores indeks, er ikke en del af toplisten og det er ikke nogen krav for os at sørge for trafik til bloggenes opskrifter. I modsætning til hvad du tror, så værdsætter de allerfleste bloggere at være en del af Findeopskrifter og ser hvordan de ryger op i toplisten flere gange om ugen. Når det kommer til reklame, er det ingen hemmelighed, at hjemmesiden, som så mange andre hjemmesider og produkter, er finansieret af annonceindtægter, som bruges på vedligeholdelse og løbende forbedring af hjemmesiden.

  SvarSlet
 2. Mange tak for din kommentar. Jeg er sikker på at der er rigtig mange rigtig mange bloggere der er glade for at være med. Det var vi også selv. Men vi mener ikke at sammenligningen med wikipedia og google er helt gyldig. Jeres funktion for madbloggere og deres funktioner generelt er ikke det samme. Det at I vælger at benytte no-follow attributten bevirker at madblogsne bliver afhængige af jer på en rigtig ærgerlig måde. Derfor vil jeg opfordre jer til at fjerne no-follow attributten og så er problemet jo løst.

  SvarSlet
 3. Jeg følger Jer over bloglovin', hvilket er et system, jeg er rigtig glad for - meget overskueligt! Det kan I roligt anbefale Jeres læsere :-) Mine besøg mister I i hvert fald ikke!

  SvarSlet
 4. Hej Laura
  mange tak for det. Det er rigtig rart at høre :).
  m.v.h.
  Ulrik

  SvarSlet
 5. Findeopskrifter, jeg vil godt lige påpege at I ikke sørger for nogen som helst besøg. Når nogen søger på google efter en opskrift, så dukker I op i stedet for websitet med opskriften.

  Så det eneste I sørger for er 200.000 besøg til jer selv...

  Hvis brugeren endelig finder frem til ens website så er det ikke på grund af jer, men på trods af jer.

  SvarSlet