- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

mandag den 2. juli 2012

Hyldeblomster på 3 måder


Jeg elsker simpelthen hyldeblomster. Jeg elsker duften og synet af dem, når de springer ud og jeg elsker at bruge løs af dem i køkkenet. I år har jeg fået lavet saft og fritteret dem, som jeg plejer, men jeg ville også gerne prøve, at bruge dem til noget andet, så jeg har brugt dem i boller, som jeg skulle have med i børnehaven til cafédag. Saften får også hurtigt ben at gå på, især når jeg laver den til en dejlig sommerdrink med hvidhvin og limoncello. Fritterede hyldeblomster er det kun mig og sønnen, der spiser, men så er der pandekager til resten af familien. Her kommer så ’Hyldeblomster på tre måder’:

1) hyldeblomstsaft og sommerdrink

50 hyldeblomstskærme
3 økologiske citroner
3 spsk. Vinsyre (andre siger citronsyre, men jeg havde kun vinsyre og det ser ud til at virke fint)
1 kg lyst rørsukker
1 kg hvidt melis

2 liter vand
og eventuelt 2 tsk. atamon (behøves ikke hvis man fryser saften)

Kog vandet, på komfuret eller i el elkoger, hvis du har en der er stor nok. Rens skærmene ved at ryste dem grundigt. Nogle af mine skærme var så fyldt med dyr, at jeg valgte at skylle dem, men det skal man helst undgå af hensyn til smagen, som man let skyller ud.
Klip så meget af de grønne stængler som muligt, da de gør saften bitter. Læg blomsterne i en stor gryde, skær citronerne i skiver og læg dem over blomsterne. Drys sukker, vinsyre og evt. atamon ud over og hæld det kogte vand på. Rør rundt og stil gryden køligt med låg på i tre dage. Rør i den et par gange om dagen. Filtrær saften og hæld den på flasker.
For at lave saftevand skal den fortyndes 1-4.
For at lave en lækker sommerdrink, skal du bruge:

1 del saft
3 dele hvidvin
1 del danskvand. 
Top den op med limoncello, nyd den iskold i sommervarmen.

2) friterede hyldeblomster

1 æg
1 dl mel
1 dl mælk
2 spsk. sukker
4 hyldeblomstskærme, banket fri for insekter
½-1 l solsikkekerneolie eller anden smagsneutral olie

Pisk æg, mel, mælk og sukker sammen til en slags pandekagedej. Varm olien op. Har du en frituregryde, så brug den, ellers brug en lille tykbundet gryde. Olien skal være så varm, at hvis man stikker en spisepind ned i den, så skal det bruse op omkring den med det samme. Pas på med at fylde gryden for meget op, for det bruser meget op, når blomsterne puttes i.
Dyp en hyldeblomstskærm i dejen og put den hurtigt over i gryden. Den skal have et lille minuts tid. Gentag til du ikke har flere skærme. Man kan sagtens få flere ud af denne portion. Jeg laver pandekager af resten af dejen til manden og datteren, der ikke vil have de friterede hyldeblomster.

3) Boller med hyldeblomster

6 spsk. lunken vand
25 g gær
3 dl mælk
50 g smeltet smør
7-9 dl mel (alt efter type og størrelse på ægget)
1 æg
1 tsk. salt
2 spsk. sukker
blomsterne fra 4 hyldeblomstskærme

Opløs gæren i vandet og tilsæt de andre ingredienser. Ælt dejen grundigt igennem og lad den hæve i ca. 1 time et lunt sted.
Slå dejen ned og form ca. 12 boller. Lad dem efterhæve i ca. 15 min. Varm ovnen op til 200° bag dem i 12-15 min. Smager bedst mens de stadig er lune med en klat koldt smør. De får en meget mild smag af hyldeblomst. Smagen står tydeligst frem i eftersmagen. De gik rent hjem i børnehaven og blev revet væk på nul komma fem. Jeg nåede lige at smage en bid af min søns inden de var væk og jeg må sige, at det var en rigtig god mundfuld. Jeg ærgrer mig virkelig over, at sæsonen for hyldeblomster er så kort. Jeg tror, at jeg må bage en stor portion af disse boller til fryseren.

2 kommentarer:

 1. God idé med at kombinere den med limoncello - det vil jeg lige overveje i månedens benspænd :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De to klæder i hvert fald hindanden :)
   Hvis du er på udkig efter opskrifter med limoncello, så er limoncello sylabub også rigtig godt!
   Venlig hilsen
   Lynne

   Slet