Jeg har længe gået med en ide om at bruge ostevalle til at
bage med. Forleden lavede Lynne ost igen, og så passede det jo perfekt. Jeg
brugte Manitoba mel, da jeg har opdaget at man kan købe det i Supermarco i
København. Jeg synes at ostevallen gjorde noget helt specielt ved brødet. Det
havde en sødme og saftighed, jeg ikke synes man får med vand. Det blev dejligt
sejt og havde en god sprød skorpe.
Opskrift
5 dl ostevalle (Kan
erstattes med vand)
4 spsk surdej
500 g manitobamel
200 g durummel
13 g salt
1 tsk honning
Start med at røre surdejen ud i ostevallen og tilsæt
herefter de andre ingredienser. Dejen skal bare røres igennem, så der ikke er
tørt mel. Den skal ikke æltes igennem. Når dejen er rørt sammen stilles den på
køl i mellem 12 – 36 timer alt efter hvad der passer dig. Når dejen har hævet
vendes den ud på et meldrysset bord. Fold dejen ind over sig selv, som når man
folder et papir der skal i en kuvert. Form den til et brød på denne måde. Jo
mindre du bearbejder dejen nu jo bedre. Stil det formede brød til efterhævning
i 2 timer. Bag det i en forvarmet ovn ved 250° i 25 minutter. Afkøl det
herefter på en rist.
Det er også godt at bruge den valle, man drypper af yoghurt.
SvarSletHej
Sletjeg har faktisk aldrig prøvet at afdryppe youghurt selv, men hvis jeg endda kaster mig ud i det vil jeg helt sikkert gemme vallen og lave brød af det.
Mange tak for tippet.
m.v.h.
Ulrik