- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

torsdag den 7. juni 2012

Lammekølle i stegso med hasselback kartofler, friske asparges og myntetapenadeI dag fik vi besøg af min far og min stedmor. De bor i Jylland, så vi ser dem desværre ikke så ofte. Derfor skulle de også have noget lækkert. Vi er alle glade for lam, så det var et naturligt valg. Det var desværre lidt uinspirerede i grøntsags afdelingen da jeg handlede ind, men jeg fandt da nogle gode asparges og lidt andet godt. Desuden ville vi gerne have mad der passede sig selv, så vi kunne være sammen med mine forældre mens de var her. Så vi skulle have lammekølle i stegeso med rodfrugter, hasselback kartofler, friske asparges og en hjemmelavet myntetapenade.

Opskrift:
1 lammekølle
1 ds. øl
1 løg
7-8 gulerødder
5-6 pastinakker
1 bundt persille
3 fed hvidløg


Sauce:
stegesky
¼ sødmælk
1 spsk. Ribsgele
salt og peber
½ spsk. hvid balsamico eddike eller æblecider eddike
jævning
saucekulør

Læg lammet i stegesoen med øl, løg, en af gulerødderne (du behøver ikke at skrælle den – den skal give smag til saucen og så kan du lettere kende den, når den skal tages op.) hvidløg og persille. Den skal have en times tid, før resten af rodfrugterne skal i. I mellemtiden kan du drikke et glas vin eller lege med børnene.
Efter ca. 1 time skal du tilsætte resten af rodfrugterne, som skal skrælles først. Nu skal du også skrælle kartoflerne (så mange som du regner med der bliver spist.) De skal skæres 2/3 igennem i 1-2 mm tykke skiver. Vi har en lille træ-dims med en fordybning, der er specielt til at lave hasselback kartofler. Har man ikke sådan en, kan man sætte en kødnål igennem kartoflen, så du ikke skærer hele vejen igennem. Et trick jeg fik af min far!
Kartoflerne skal i et fad og have lidt salt, olie og evt. et drys paprika. De skal have en lille time og det passer godt med, hvor meget lammet og rodfrugterne skal have.
Når Lammet har fået ca. 2 timer tages det op og dækkes med sølvpapir og evt. et viskestykke. Kartoflerne kan du nok godt lade stå i ovnen til resten er færdigt, men tjek dem lige. Rodfrugterne skal fiskes op og den ene gulerod med skræl skal smides væk. Si skyen og hæld den i en gryde.  Varm den op og tilsæt eddike, mælk, ribsgele, salt og peber. Lad det koge sammen og tilsæt herefter jævning og til slut saucekulør. I mens du laver saucen skal aspargesene steges i lidt smør, smag til med salt.

Opskrift på hjemmelavet myntetapenade
50 g. oliven
50 g. kapers
50 g. mandler
2 spsk. Olivenolie
salt og peber
½ spsk. Honning
1 spsk. Hvid balsamicoeddike
2 spsk. Tørret mynte – du kan også bruge frisk, men det havde vi ikke..

Blend alle ingredienserne og smag til. Tapenaden kan laves mens lammet er i oven eller i forvejen. Den holder sig godt en 3-4 dage i køleskabet.
Vi spiste min hjemmelavede rønnebærgele til og jeg er glad for, at vi endelig fik lavet noget, som det passede rigtig godt til. Middagen var i det hele rigtig dejlig. Kødet var mørt og saftigt. Rodfrugterne var søde, kartoflerne gik godt til resten og aspargesen og tapenaden gjorde det friskt og lidt mere spændende. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar