- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

onsdag den 13. juni 2012

Koldhævede Manitoba Cream boller med surdej


Manitoba cream er nok en af de mest hypede meltyper for tiden. Det bliver brugt på flere restauranter rundt omkring, og bliver anbefalet blandt mange svenske bagere. Det kan desværre ikke købes i handlen i Danmark, men jeg var så heldig at min fætter havde en pose med hjem til mig fra Sverige. Det er en meltype der kommer fra Canada, og er speciel da den skulle have en fantastisk bageevne. Den har et højt glutenindhold og får endda tilsat ekstra hvedegluten. Jeg ville gerne prøve at sammenligne melet med det jeg plejer at bruge, så i stedet for at følge opskriften på pakken lavede jeg nogle boller som jeg ofte gør.


Opskrift (cirka 12 boller)
1 l vand
5 spsk surdej
1 dl olivenolie
1 kg Manitoba cream
200 g durummel
20 g salt
1 spsk lys maltsirup

Surdejen røres ud i vandet, hvorefter mel, olie og sirup tilsættes. Når det har samlet sig lidt tilsættes saltet. Rør dejen sammen til der ikke længere er tørre klumper. Stil dejen i køleskabet natten over i en tildækket skål. Den kan sagtens tåle at stå længere tid i køleskabet, gerne op til et døgns tid. Når dejen har hævet vendes den ud på et meldrysset bord og formes til boller. Sørg for at spænde dem op ved at skubbe dem ind under sig selv. Det hjælper dem med at holde faconen og få en pæn overflade. Lad dem efterhæve i en times tid eller to afhængig af hvad der passer. Tænd ovnen på 250°, og når den er gennemvarm bages bollerne i 12 minutter.
Jeg må indrømme at resultatet overraskede mig. Jeg havde ikke forventet at kunne mærke en specielt stor forskel, men det kunne jeg. Krummen på bollerne var væsentlig mere saftig og blød end den plejer at være, og de havde en mere dyb og rund smag. Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg har prøvet at bruge denne meltype. Jeg skal bare lige et smut til Sverige og købe stort ind J.

5 kommentarer:

 1. Hej Ulrik. Skønt at du deler din erfaring. Supert for mig, som ikke må få gær. Jeg må også til Sverige. Knus fra faster Henny

  SvarSlet
 2. Jeg har ikke selv prøvet det mel, men det lyder da som noget, der er værd at afprøve.

  Er selv ret glad for ølandshvedemel, som også giver fantastisk saftige, bløde og velsmagende brød/boller.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Piskeris
   Mangetak for din kommentar. Jeg har også bagt med Ølandshvede. Jeg synes smagen i det er helt fabelagtig. Jeg oplevede dog ikke at forskellen i konsistensen var så stor fra anden mel jeg bruger. Det synes jeg dog den var med Manitoba. Det gav en helt anden oplevelse og havde ligesom Ølandshvede en fantastisk god smag. Det er helt sikkert noget jeg vil bruge mere. Jeg skal bare lige have fundet noget mere af det :).
   Mvh
   Ulrik

   Slet
 3. Hej Ulrik

  Hvor køber du dit manitoba mel i severige? evt. hjemmeside - er tosset med at bage og har skabt fantastiske resultater med Tipo 00 men har længe drømt om at prøver manitoba.

  med venlig hilsen

  Kathrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kathrine
   Man kan købe det i Ica forretninger i Sverige. Det er en stor lilla pakke fra Finax. Derudover har jeg fundet det i Supermarco Ello i København. Der er det en italiensk produceret udgave og i 1 kg. pakker. Jeg har også set det enkelte gange i Nettos spotafdeling. Men generelt er det ikke ret nemt at opstøve og det er møgtræls :).
   Jeg håber du får fingre i noget. Jeg synes virkelig det er en fantastisk meltype.
   Mvh
   Ulrik

   Slet