Jeg har leget lidt med min rugbrødsopskrift og resultatet
blev faktisk rigtig godt, det er heller ikke de helt store forandringer, og kloge hoveder vil opdage, at denne
opskrift til forveksling ligner min anden rugbrødsopskrift, jeg har bare leget
lidt med alternative væsker. Da vi selv laver ost, synes jeg det kunne være
sjovt, at bruge vallen. Desuden havde jeg en hel kande the til overs fra et
møde, så det tænkte jeg, at jeg ligeså godt kunne bruge i stedet for øl, som
jeg ikke havde nogen af..
Opskriften passer til to forme af 2,5 liter
Dag 1:
1,5 dl surdej
1 l lunken ostevalle
500 g knækkede rugkerner
170 g rugmel
370 g hvedemel
2 spsk salt
Rør surdejen ud i lunkent vand. Tilsæt derefter rugkerner,
rugmel og hvedemel. Tag en dl. Eller to fra til fodring af din surdej fra, før
du tilsætter salt. Hvis man synes kan man også tilsætte et par skefulde
honning, det giver brødet en god sødme.
Bland grundigt - jeg bruger en røremaskine. Dæk skålen og
lad den stå et lunt sted i 12-24 timer.
Dag 2.
0,3-0,5 L. grøn the, alt efter hvor våd man vil have dejen.
450 g rugmel
Hørfrø
Sesamfrø
Solsikkekerner (andre kerner kan også bruges og jeg har også
puttet revne gulerødder i på dette stadie)
Evt. lidt vand, eller mere the hvis dejen er for tyk. Den skal
have konsistens af tyk havregrød.
Giv dejen et par omrøringer på maskinen (eller i hånden) og
hæld theen i. Tilsæt resten af melet og kernerne og rør grundigt.
Smør formene. Jeg har haft bedst held med margarine, men
smør eller olie kan også bruges. Fordel dejen i formene og glat ud. Dette gøres
lettest med en våd dejskraber. Smør olie ud over dejen i et tynd lag (dette
forhindrer filmen i at gro fast i rugbrødet) og læg film over. Sæt brødene lunt
i op til 6 timer.
Bag først rugbrødet i ½ time ved 100°, skru derefter ovnen
på til 180° og bag rugbrødet i yderligere 1 ½ time. Lad brødet stå i ovnen
natten over. (eller dagen, hvis du har bagt om morgenen.) Du kan evt. tage dem
ud af formen, så de kan tørre ordentligt.
God idé med at bruge vallen - jeg kan forestille mig, at det giver ekstra saftighed i brødet. Kan man smage teen og vallen i brødet?
SvarSletHej Piskeris :)
SvarSletJeg synes at brødet er lidt sødere og dybere i smagen end det plejer. Det holder sig også rigtig godt og er stadig ikke tørt her en lille uge efter det er bagt.
Venlig hilsen
Lynne
Jeg har købt surdej (mel) og vil gerne spare de 3 døgn. hvad skal jeg så undlade eller tilføje i din opskrift?
SvarSletHvis du har en aktiv surdej skal du ikke bruge 3 døgn først. Hvis du ikke har en aktiv surdej, kan du prøve med gær, men jeg er ikke sikker på resultatet. Jeg har altid surdej i køleskabet, det tager mig som regel et døgn at lave en ny, hvis den gamle bliver dårlig. Jeg laver den af vand og mel. Hvis du har travlt, så vil jeg forslå dig at putte en lille smule gær i surdejen og vente et døgn, så skulle den gerne være aktiv. Du kan se om den er aktiv ved at den laver bobler og lugter ligesom surmælk.
SletVenlig hilsen
Lynne