Som traditionen byder skal vi have hvedeknopper i morgen,
store bededag. Mange spiser dem allerede dagen før, men traditionelt set spiste
man dem på selve store bededag. Det gjorde man fordi man ikke måtte arbejde
denne dag. Ej heller bagerne. De bagte derfor hvederne dagen før og kunne
dermed holde fri selve store bededag. Når kirkeklokkerne ringede, skulle alt
arbejde indstilles og man måtte heller ikke rejse, eller feste. Den tradition
er heldigvis gået i glemmebogen, men jeg glæder mig til ristede hveder i
morgen. Jeg kunne dog ikke nære mig for at prøvesmage her til aften og kom
faktisk til at spise 1 ½ fordi de virkelig smagte godt. Jeg er gået ud fra
opskriften i Claus Meyers bagebog: Meyers Bageri. Vi har været glade for de
andre opskrifter vi har prøvet i denne bog og hvedeknopperne var ingen
undtagelse.
Opskrift:
2 ½ dl. Lunkent vand
2 ½ dl. Lunken mælk
20 g. gær
2 æg
15 g. havsalt
50 g. rørsukker (Meyer bruger alm. Sukker)
2 tsk. Kardemomme (jeg har reduceret mængden af kardemomme, da jeg ikke er vild med en meget kraftig smag, hvis man godt kan lide dette, så er Meyers påskrift på 15 g.)
1 kg hvedemel
50 g. blødt smør
2 ½ dl. Lunkent vand
2 ½ dl. Lunken mælk
20 g. gær
2 æg
15 g. havsalt
50 g. rørsukker (Meyer bruger alm. Sukker)
2 tsk. Kardemomme (jeg har reduceret mængden af kardemomme, da jeg ikke er vild med en meget kraftig smag, hvis man godt kan lide dette, så er Meyers påskrift på 15 g.)
1 kg hvedemel
50 g. blødt smør
Bland vand, mælk og gær i en skål. Rør æg, rørsukker og salt
i væsken. Tilsæt herefter kardemomme og hvedemel. Rør godt igennem, gerne på en
røremaskine. Skær smørret i mindre stykker og tilsæt det til dejen. Den skal nu
røres indtil den slipper skålens sider. Det tager 5-6 min. Lad dejen hæve et
lunt sted i to timer.
Vend herefter dejen ud på en let melet overflade og del dejen i 20 stykker. Tril dem til boller og læg dem i en bradepande på bagepapir. Bollerne skal ligge tæt, så de hæver ind i hinanden og giver de karakteristiske sider, når de brækkes fra hinanden. Lad dem efterhæve i 2-3 timer et lunt sted. De skal hæve til dobbelt størrelse.
Bag hvederne ved 220° i ca. 12 min. Løft de færdige hvedeknopper op af bradepanden på bagepapiret og læg dem over på en rist. Træk bagepapiret væk, så de kan køle af uden at blive fugtige i bunden.
Hvis du kan vente med at spise dem til dagen efter, så flæk dem og bag dem sprøde i ovnen ved 200° i 6-8 min.
Mmm.. de lyder lækre! Jeg skal prøve at bage dem idag!
SvarSletJeg synes jeg ar læst et sted at Meyers hveder 'skal' hæve over kogende vand..? Står der noget om det i jeres opskrift? / Har I erfaring med det?
SvarSletHej Marie. Mine knopper hævede bare i vindueskarmen, og det virkede fint, men jeg så i morgen tv i går at man kunne hæve dem over en gryde med varmt vand. Det må endelig ikke koge, da det bager bollerne. Hvis det står oenpå en gryde med let simrende vand, så nedsætter det hævetiden. Jeg ved ikke hvor meget gær der var brugt i den portion Trine Hahnemann brugt i morgen tv.
SletHåber dine knopper bliver gode!
Venlig hilsen
Lynne