I går så jeg en artikel i Politiken, hvor der var en
opskrift på brød der brugte hønsefedt i stedet for olie. Det gav mig ideen at
bage et kuvertbrød, hvor jeg erstattede vandet med ren hønsebouillon. Målet var
et brød der smagte som når man dypper et kuvertbrød i en god hønsesuppe. Jeg
brugte min sædvanlige fremgangsmåde, men udskiftede som sagt bare vand med
bouillon. Resultatet blev meget tæt på det jeg gerne ville opnå. Brødene smager
helt tydeligt af en god hønsebouillon, men har derudover en rigtig behagelig ”fed”
fornemmelse i eftersmagen, som jeg vil gætte på kommer fra den smule fedt der
er i bouillonen.
Opskrift (15 styk)
6 dl god
hønsebouillon
10 g gær
½ dl olivenolie
600 g hvedemel
200 g rugmel
1 tsk lys maltsirup
10 g salt
Start med at røre gæren ud i væsken. Tilsæt derefter olie,
mel, sirup og salt og rør dejen igennem indtil alt melet er vådt. Rør den
hurtigt indtil den er jævn og smidig. Sæt den til hævning i cirka 2 timer. Når
dejen har hævet drysses et bord med mel og den vendes ud på det. Del dejen i passende
størrelser og form dem som du ønsker. Sæt dem efterfølgende til efterhævning i
cirka 2 timer eller de er vokset til dobbelt størrelse. Tænd for ovnen på 220°,
og når den er varm bages brødene i cirka 20 minutter. Hold øje med dem efter 15
minutter og tag dem ud når de er færdige. De skal lyde hule når man banker dem
i bunden. Sæt dem på en rist og lad dem køle.
Jeg har af naturlige årsager ikke brugt dem til andet endnu
end smagstest, men jeg kan se rigtig mange anvendelses muligheder for dem. Både
som kuvertbrød og evt. til en god sandwich. Jeg forestiller mig også at man
kunne lave nogle ret gode croutoner til en blendet grøntsagssuppe.
Spændende! Det lyder som et utrolig lækkert brød :) Hvor har du forresten købt lys maltsirup?
SvarSletHej Line
Sletjeg synes selv at det blev rigtig lækkery. Jeg glæder mig til at bruge det til noget rigtigt:). Jeg har planer om en blendet rodfrugtsuppe til det.
Jeg har købt den lyse maltsirup i Superbrugsen. Den er vist fra skærtoft mølle. Den største forskel på lys og mørk er efter min mening at den lyse ikke har den nærmest brændte smag som den mørke har. Den lyse smager mere i retning af let syrlig karamel. Jeg brugte den for ikke at drukne kylling smagen.
Mvh
Ulrik