- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

onsdag den 30. maj 2012

grøntsagspastasauce - tøm køleskabetJeg havde ingen idé om hvad vi skulle spise i dag og en halv time før middagstid begyndte jeg desperat at lede køkkenskabene igennem. Vi har ikke købt ind længe, så det var ikke særlig inspirerende. Til gengæld fandt jeg en del som skulle bruges nu, for at undgå madspild. Der var en noget runken rød peber, 3 halv visne forårsløg og en persillerod på bunden af grøntsagsskuffen. De kunne kun bruges til noget, hvor de enten skulle blendes, eller skæres i meget små stykker. Jeg fandt desuden lidt fløde og en halv pakke pasta. En ide begyndte at tage form. Jeg vil rigtig gerne have flere grøntsager i børnene og jeg har haft gode erfaringer med at blende forskellige grøntsager til en pastasauce. Det er nem, billig og børnevenlig mad og det smager oven i købet så godt at jeg også bliver i godt humør af at spise det, specielt når børnene skovler det indenbords. Gabriel på 2 1/2 var med til at lave det og han nød at få lov til at blende. 


Opskrift:
1 løg (jeg brugte rødløg)
3 næsten for gamle forårsløg
1 runken peberfrugt
1 persillerod 
2 fed hvidløg
ca. 1/2 dl. fløde
1 spsk. sød paprika
1/2 spsk. herbes des provences
Et skvæt engelsk sauce
1/4 dl. hvidvin
salt og peber
1 ds. flåede hakkede tomater


Snit løg, forårsløg, peberfrugt, persillerod og hvidløg og steg det i lidt olie på en pande. Jeg snittede og lagde grøntsagerne på panden udervejs. Når de har fået ca. 5 min. tilsættes krydderier og hvidvin. Lad hvidvinen dampe af og tilsæt fløden. Du skal have et låg, der passer til panden, for det skal simre under låg til grøntsagerne er møre. ca. 10 min. Nu sættes vand over til pasta og grøntsagerne blendes. Enten i en blender eller med en stavblender. Herefter skal mosen, som er ret tyk over i en gryde og der tilsættes en dåse tomat. Hvis saucen er for tyk, kan der tilsættes lidt vand til den ønskede konsistens opnås. Lad saucen koge op og smag til med engelsk sauce, salt og peber. 
Kog pastaen i mens saucen koger lidt sammen. Jeg optøede også lidt majs og serverede saucen med grove pastahjul. 
Denne sauce kan varieres i det uendelige, alt efter hvilke grøntsager du har i dit køleskab. Jeg har også lavet den med for eksempel gulerødder og squash. Man kan selvfølgelig også bruge friske grøntsager, hvis man ikke - som os - næsten altid har noget der bare skal bruges. Man kan undlade fløden, hvis man hellere vil holde den slanke linie. Hvidvin kan erstattes af øl eller vand. Kun fantasien sætter grænser. Men holder man det til rester og hvad man ellers har i køle- og køkkenskabe, så er det en utrolig billig ret og det finder jeg meget tilfredsstillende. Det at jeg får brugt de grøntsager, som jeg nok ville have smidt ud i morgen, er godt både for samvittigheden og for pengepungen. 

1 kommentar:

  1. Det er både herligt og stop madspild - det kan vi lide :)

    SvarSlet