- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

søndag den 29. april 2012

Rugboller med kerner og malt


Jeg har tidligere forsøgt mig med at bage boller med rugmel, men har ikke rigtig været tilfreds. Jeg synes de er blevet for tunge i det. Nu havde jeg en hel dag til det, så jeg ville forsøge mig igen. Det jeg tænkte var at det som udgangspunkt var et spørgsmål om at give dejen tid til at hæve, og efterfølgende at give bollerne den tid de nu tog til at efterhæve. Derudover har jeg erfaringer med at en meget våd dej giver bedre resultater i forhold til lette og luftige boller eller brød. Derfor er denne dej meget våd at arbejde med, og hævetiden er temmelig lang. Jeg lavede dem på gefühl, og derfor kan det godt være hævetiden eller melmængden i opskriften kan justeres og stadig opnå et godt resultat. Jeg målte ikke præcise melmængder af mens jeg lavede dem, og tilsætte løbende mel indtil jeg var tilfreds med konsistensen. Efterfølgende har jeg kigget på poserne for at sjusse mig frem til mængderne. Jeg er selv rigtig godt med resultatet. Smagen i dem er dyb og de er blevet lette og luftige som jeg gerne ville have. Man er ikke i tvivl om at det er rug, der er det primære i dem. De har en lækker knasende skorpe og en sej krumme. Jeg synes at det er noget af det mest tilfredsstillende indenfor bagning, når jeg opnår det resultat jeg går og fantaserer om. Specielt når jeg har forsøgt mig med noget nyt.


Opskrift
Ca. 600 g rugmel
Ca. 500 g hvedemel
9 – 10 dl vand
10 g gær
1 spsk maltsirup
100 g maltmel
75 g solsikkekerner
50 g hørfrø
20 g salt

Start med at røre gæren ud i vandet. Tilsæt herefter mel, kerner og sirup. Når melet er nogenlunde rørt våd tilsættes saltet. Grunden til lige at vente med saltet er at salt dræber gær, hvis det kommer direkte på det. Rør dejen godt igennem, så alt mel er vådt og der ikke tørre melklumper i dejen. Lad den stå og hæve i 5 – 6 timer. Jeg rørte det sammen om morgenen og lod det stå til om eftermiddagen. Men den kunne også sagtens stå længere tid, f.eks. natten over.
Når dejen er hævet tippes den forsigtigt ud på et meldrysset bord, og den deles til boller. Jeg bruger en dejspade i plastic til at dele den over i passende stykker. Jeg var ret forsigtig med dejen og formede den ikke ret meget. Jo mindre man slår den ned, jo bedre er det. Når bollerne er formet dækkes de til med et viskestykke og stilles til efterhævning. De skal hæve til minimum dobbeltstørrelse. Det tog cirka 3 timer.
Når bollerne skal bages varmes ovnen op til 250°. Når ovnen er helt gennemvarm bages bollerne i 15 – 20 minutter. De skal være mørke og lyde hule når man dunker dem i bunden. Lad dem køle af på en rist, så dampen kan slippe væk. 

6 kommentarer:

 1. Hej Ulrik.
  De lyder lækre dine boller og skal da helt klart afprøves en dag, hvor tiden lige er til det. 3 børn fra 6 år og ned overlader ikke meget ekstra tid ;o).
  Jeg har lige et lille spørgsmål ang. dit maltmel. Kan se du bruger 100 g. og det samme i dit lækre brød med malt. Den maltmel jeg har er en meget mørk ristet maltmel, og til dit brød brugte jeg kun 40 g, hvilket gav et fuldstændig sort brød (dog fejlede smagen ikke noget). Har kigget i diverse butikker og kan ikke finde maltmel, andet end den jeg har som er købt ved Specialkøbmanden.
  Mvh Sarah

  SvarSlet
 2. Hej Sarah, tusind tak for din kommentar. Mht. din maltmel så ville jeg helt klart bruge en lav mængde maltmel til at starte med og så se om man efterfølgende synes det skulle have mere næste gang. Det maltmel jeg bruger er fra Skærtoft mølle, og er ikke specielt mørkt så jeg bruger en stor del af det i mine brød. Grunden til at jeg bruger det er fordi jeg er doven. De forhandler det i den nærmeste Superbrugsen :).
  Jeg kan sagtens sætte mig ind i det med ungerne. Vi har 2 styks af dem på 4 og 2. De elsker at være med, men de gør ikke at tingene går hurtigere. Grunden til at jeg eksperimenterer med deje der ikke kræver æltning er fordi så man kan minimere arbejdstiden. Det tager mig sjældent mere end 5 minutter at bakse en dej sammen, og så skal den bare stå for sig selv indtil jeg lige igen har 10 minutter til at forme brød eller boller.
  Jeg håber meget at du prøver de her boller. Jeg synes selv de blev super gode.
  m.v.h.
  Ulrik

  SvarSlet
 3. Hej Ulrik.

  Tusinde tak for dit svar. Jeg vil se om jeg ikke kan finde noget maltmel i den nærmeste SuperBrugs :)Jeg bruger mit mørke ristede maltmel, primært til at give farve, specielt når jeg laver rugbrød, men er også begyndt at putte det i boller og diverse brød, når jeg synes det skal have et lidt andet udseende. Men må sige at børnene syntes det var sejt med sort brød, da jeg lavede det.
  Vi har 3 drenge, den ældeste lige blevet 6, nr. 2 bliver 4 til juni og så den lille som er 19 mdr, så der er nogle gange fart på ;o), men skønne er de. De 2 store er også glade for at være med i køkkenet og vi prøver så vidt muligt at tage dem med, selvom det ikke altid lige lykkedes, men intentionerne er der :o) Og ja, jeg er også meget glad for specielt koldhævninger, det er dejlig nemt og giver god smag. Og så kan man eksperimentere i det uendelige. Det store hit lige i øjeblikket er at bage med diverse grødrester, og ikke mindst at lave farvede boller, som da vi lavede boller med hakket rødbede. Det blev de flotteste lyserøde boller, som vi kaldte monsterboller, for de var da selvfølgelig lavet med Monsterblod :)

  Endnu engang tak for de hurtige svar.

  Mvh Sarah

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder super godt med monsterboller. Det er jeg sikker på ville værf et hit herhjemme. Mit næste bageprojekt er at prøve at bage med overskudsvalle fra osteproduktionen.

   Slet
 4. Det lyder godt nok spændende, det glæder jeg mig til at læse om, men mon ikke det nok skal blive lækkert.....:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg i hvert fald. Ellers kan man jo altid lave rasp af resultaterne af forsøgene :).

   Slet