- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

torsdag den 26. april 2012

Hjemmeristet kaffeI disse tider, hvor de fleste måske har en Senseo kaffemaskine eller en Nespresso spørger du sikkert dig selv, hvorfor i al verden riste sin egen kaffe? Det lyder besværligt Men for os er det en kæmpe luksus at drikke hjemmeristet kaffe. Vi har nu i en del år ristet vores egen kaffe. Vi begyndte i 2008, hvor vi til vores bryllup fik et abonnement på grønne bønner. I et helt år modtog vi hver måned 500 g. grønne kaffebønner af forskellig sort. Det var en fed gave. Dengang startede vi bare med at riste kaffen på en plade i ovnen.
Det fandt vi dog hurtigt for primitivt og købte snart en lille kafferister af mærket I-Roast 2 Den var ok i en periode, men havde en del problemer. Bl.a. at den ikke sluttede tæt nok, så alle de fine skaller blev blæst ud af den og rundt i vores køkken. Rimeligt utilfredsstillende. Desuden skulle vi riste temmelig ofte, da den havde en ret begrænset kapacitet. Derfor investerede vi i en større model af mærket Gene Café. Den har vi brugt lige siden og har været rigtig glade for. Den fylder som et ondt år, men vi synes at den er både pladsen og alle pengene værd.De forskellige sorter skal ristes ret forskelligt, alt fra ca. 12-15 min. Man kan også riste den mere efter smag og behag. Jo mere man rister kaffen, jo mere bitter bliver den og vi kan godt lide den mindre bitter, så vi kommer vist aldrig over 14 min. Man kan heldigvis blive klogere på den slags, ved at læse om sorterne på de hjemmesider man bestiller fra. Vi har oftest brugt kaffeagenterne.dk og senest også opdaget emofabrik.dk hvor vi har bestilt fra en enkelt gang.
Vores yndlingssort for tiden hedder Etiopian Mocca. Den er rund, fyldig og har en kraftig smag. Den rister vi i lige under 14 min. Når man rister kaffe kan man med god held lytte til bønnerne mens de rister. De popper lidt lige som popkorn, bare ikke så meget. Man kan tydeligt høre små klikkelyde. Kaffebønner popper to gange, hvis man rister dem længe nok, men vi kan bedst lide, at de ikke når at poppe anden gang. Det gør kaffen forholdsvis bitter. 


8 kommentarer:

 1. Det lyder bare super lækkert og hyggeligt (:

  - Kit

  SvarSlet
 2. Ej - hvor blæret. At have en super kafferister i privaten. Hvad koster et sådant vidunder? Kan ligefrem fornemme duften:-).
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Vi er meget glade for den, den nyristede kaffe dufter bare så skønt. Den store Gene koster pt. 3195.- hos kaffeagentene og den noget mindre I-Roast (som jeg bestemt ikke vil anbefale. Måske er Imex bedre?) koster 1695.- Man kan som sagt også riste i ovnen, men bliver man bidt af det, så er dt hurtigt ikke nok...
   Venlig hilsen
   Lynne

   Slet
 3. Ikke dårligt at have en Gene (det er en drøm), der er ikke noget som frisk ristet bønner.
  Jeg rister selv ind imellem på min Imex CR-100, som minder om den først rister I havde.
  Eksperimentere I også med blends?

  God weekend
  Rune
  Kaffeblogger

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er også meget glade for den. Vi har ikke gjort så meget i at lave vores egne blends. Jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte med det.:)
   mvh
   Ulrik

   Slet
 4. Det kan jeg godt forstå... Men det er noget med, at man max smider 15 % robusta i hvert blend.
  Jeg har eksperimenteret lidt blend og synes dette er lækker, men der er langtid siden.
  60 % Mexico LA Isabel Tierra SHG EP
  35 % Etiopien Yirgacheffe grade 2
  5 % Tanzania Soltørret Robusta
  Utrolig lækker, god smag af kaffe, Lidt chokolade, og nødder. Rigtig god crema på toppen. Cremaen kommer fra primært robustaen.

  Riste tiden på de enkelte, komme anpå risteren:) Men en fullcity... Vil jeg skyde på.

  Hvis I begynder, at eksperimentere så følger jeg gerne med I jeres erfaringer:)
  Forsat god Søndag
  Rune
  Kaffeblogger

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rune
   Tak for tippet. Jeg har gået og leget med tanken om at lave blends, men har ikke rigtig vist nok om det. Hvis vi kommer i gang, så vil vi gerne dele vores erfaringer på bloggen.
   Venlig hilsen
   Lynne

   Slet