- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

tirsdag den 13. marts 2012

Rubinrød rønnebærgele


I efteråret tog jeg ungerne med ud att plukke en stor pose rønnebær. De røg i fryseren, og så har de sådan set ligget der lige siden. Vi har lidt pladsproblemer i fryseren pt. Så hvis de ikke skulle i skraldespanden, blev jeg jo ligesom nødt til at få lavet det, der hele tiden var planen; rønnebærgele. Jeg har aldrig prøvet at lave det før, ej heller spist det, men da hele byen er omkranset af rønnebærtræer, så synes jeg da ikke, at de bare skulle gå til spilde alle sammen. Geleen er blevet bitter og sød - sådan som jeg regner med, at rønnebærgele skal være, og så har den fået den flotteste farve.Jeg ledte lidt rundt på nettet og fandt frem til, at jeg ville lave min gele således:
1 del rønnebær
1 del æbler

Bær og æbler koges til smadder i godt en halv time. Herefter hældes det i en saftsi. Har man ikke sådan én, kan man bruge en almindelig si, foret med et rent viskestykke. Lad saften dryppe af natten over. Egentlig må man ikke hjælpe saften på vej, for så bliver geleen uklar, men jeg vil altså hellere have en uklar gele, end at gå glip af de dyrebare dråber, så jeg klemmer altså lidt på posen, så jeg får mere saft med ud.
Saften måles af og koges op, når den koger hældes der sukker i. Forholdet mellem sukker og saft er 100 g sukker pr. 1 l. saft Sukkeret skal være helt opløst og så skal saften bulderkoge i ca. 10 min. Herefter laver man gele-prøven. En smule saft dryppes på en kold tallerken og så skulle det gerne stivne op forholdsvist hurtigt. Gør det ikke det, så skal det koge et par minutter mere, hvorefter man prøver igen. Når gelen stivner på tallerkenen, hældes det på sterile glas. Fyld glassene godt op, så der er så lidt luft i glasset som muligt, det hjælper på holdbarheden. Da jeg heller ikke regner med, at det er en gele, der forsvinder ret hurtigt, så har jeg også tilsat en spsk. Atamon. Hvis nogen af jer fantastiske læsere har gode ideer til, hvad vi skal bruge den til, så må i meget gerne komme med dem i en kommentar! J

6 kommentarer:

  1. De er sure sagde ræven om rønnebærene, det er altså sandt:-). Jeg har aldrig selv kogt en gele - d.v.s. som ganske ung, det blev en katastrofe - pissetyndt - sorry mit sprog.
    Sødt foto af jeres børn.
    Rønnegele smager skønt til vildt samt oksekød - hvordan bruger I geleen?
    V.h. Charlotte

    SvarSlet
  2. Ja det gjorde den jo, den ræv :) Jeg ved faktisk ikke helt hvad vi skal bruge det til. Jeg har som sagt aldrig lavet eller smagt det før, men jeg regner med, at vi skal bruge det til noget lækkert oksekød og også meget gerne vildt. Jeg tænker også and.
    Jeg skal nok lave et inlæg om det, når vi har fundet ud af noget at bruge det til.
    Venlig hilsen
    Lynne

    SvarSlet
  3. Hm, det kommer lidt an på, hvor bitter den er. Jeg har tidligere brugt rosengelé i fastelavnsboller, og det fungerede rigtig godt, men der var geleen også forholdsvis sød og parfumeret i smagen:
    http://piskeriset.dk/2011/03/05/bananmuffins-med-vaniljecreme-og-fastelavnsboller-med-vaniljeflodeskum-og-prinsessesplat/

    Den kunne faktisk i det hele taget være spændende at bruge til kage - eller måske til en osteanretning?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder lækkert. Jeg tror dog at den er for bitter til det søde køkken.
      Venlig hilsen
      Lynne

      Slet
  4. Hej. Bedre sendt end aldrig. Kog rønnebærene af i Saftkogeren (tuttifrutti), og det giver den helt rene vare. Ca. 750 g sukker passer til 1 liter saft. Ja, smagen er bitter, men det skal den jo være! Passer godt til sovsen til rødt kød (et par spks gele i sovsen) Det er også fremragende til sovsen til forloren hare.

    En specialitet, vi bruger geleen til: En ristet rugbrød med fedt og stærk, gammel ost bliver til et helt gourmetmåltid, hvis du i stedet for sky anbrnger en klat rønnebærgele. Bonne appetite.

    mvh

    Knud, Brabrand

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de gode forslag. Vi har faktisk lige snakket om at lave forloren hare.
      Venlig hilsen Lynne

      Slet