- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

mandag den 27. februar 2012

Vietnamesiske rispapirruller med laks, friske grøntsager og satay sauce


I dag havde vi et par lækre stykker laks og en portion satay sauce, som skulle bruges. Valget faldt på vietnamesiske rispapirsruller. De er bare så sprøde, friske og lækre. Fyldt med velsmagende grøntsager og salat og så det kød eller fisk man har lyst til. Den 25. december lavede vi dem med resterne af anden. Det var perfekt, med noget friskt, oven på den tunge julemad. De kan varieres i det uendelige, alt efter hvad man lige har af grøntsager og kød. De er en super god måde at få brugt sine rester på, og på den måde undgå madspild. Kun fantasien sætter grænser.


Rispapiret kan købes i asiatiske købmænd, de kan holde sig for evigt og er enormt nemme at bruge. Vi har i lang tid lagt dem i blød i et par minutter, men så for nylig i et madprogram, at man bare skal fugte dem let. Jeg holdt dem bare ind under den lune vandhane, indtil hele fladen var våd. Det virkede enormt godt, og de var meget nemmere at arbejde med, end når de er udblødte.

Til denne portion brugte vi:
Iceberg salat
Fint snittet fennikel
Fint snittet rød peber
Fint snittet agurk
Fint snittet forårsløg
Friske bønnespirer
Stegt laks krydret med garam marsala og limesaft
Satay sauce
Rispapir

Satay sauce opskrift:
1 lille løg
3 fed hvidløg
1 tsk. chiliflager
125 g. peanutbutter
125 ml. kokosmælk
2 spsk. soja
1 spsk. limesaft
30 g. palmesukker (kan erstattes af rørsukker eller honning)
1 spsk. jordnøddeolie
Evt. ½ dl. vand

Snit løg og hvidløg fint og steg dem klare i olien, tilsæt resten af ingredienserne og vandet, hvis man ønsker en mindre tyk sauce. Rør godt over varmen, til saucen er ensartet. Hvis man bruger chunky peanutbutter, kan man blende saucen med en stavblender, hvis man ikke kan lide store peanut stykker i sin satay sauce.

Fremgangsmåde:
Fugt rispapiret og læg det på en tallerken. Læg et stykke salat, som en slags ekstra bund. Læg de fint snittede grøntsager, satay saucen og laksen på salatbladet og fold siderne lidt ind over. Fold derefter bunden ind og rul rispapiret stramt sammen om fyldet. Rullen skulle nu gerne omkranse fyldet og være lukket i begge ender. Det kræver lidt øvelse, men er faktisk lidt som at rulle sushi.
Vi brugte soja og sød chilisauce til at dyppe i.
Som sagt kan fyldet varieres, men noget jeg bestemt synes bør indgå er de friske bønnespirer og salat. Det giver virkelig noget til retten, at der er noget der er så friskt i smagen og har en knasende sprødhed.


2 kommentarer:

 1. Hvorfor har jeg ikke faldet over denne herlige blog endnu? Men nu har jeg :)

  Og du har fået en ny læser.

  KH
  Selina

  PS: hurra for mindre madspild :-)

  SvarSlet
 2. Hej selina
  Tak for din kommentar. Bloggen er sprit ny, så det er forståeligt, at du ikke har set den før. :)
  håber du bliver ved med at finde den interessant.
  Venlig hilsen
  Lynne

  SvarSlet