I dag havde vi et par lækre stykker laks og en portion satay
sauce, som skulle bruges. Valget faldt på vietnamesiske rispapirsruller. De er
bare så sprøde, friske og lækre. Fyldt med velsmagende grøntsager og salat og
så det kød eller fisk man har lyst til. Den 25. december lavede vi dem med
resterne af anden. Det var perfekt, med noget friskt, oven på den tunge
julemad. De kan varieres i det uendelige, alt efter hvad man lige har af
grøntsager og kød. De er en super god måde at få brugt sine rester på, og på
den måde undgå madspild. Kun fantasien sætter grænser.
Rispapiret kan købes i asiatiske købmænd, de kan holde sig
for evigt og er enormt nemme at bruge. Vi har i lang tid lagt dem i blød i et
par minutter, men så for nylig i et madprogram, at man bare skal fugte dem let.
Jeg holdt dem bare ind under den lune vandhane, indtil hele fladen var våd. Det
virkede enormt godt, og de var meget nemmere at arbejde med, end når de er
udblødte.
Til denne portion
brugte vi:
Iceberg salat
Fint snittet fennikel
Fint snittet rød
peber
Fint snittet agurk
Fint snittet
forårsløg
Friske bønnespirer
Stegt laks krydret
med garam marsala og limesaft
Satay sauce
Rispapir
Satay sauce opskrift:
1 lille løg
3 fed hvidløg
1 tsk. chiliflager
125 g. peanutbutter
125 ml. kokosmælk
2 spsk. soja
1 spsk. limesaft
30 g. palmesukker
(kan erstattes af rørsukker eller honning)
1 spsk. jordnøddeolie
Evt. ½ dl. vand
Snit løg og hvidløg fint og steg dem klare i olien, tilsæt
resten af ingredienserne og vandet, hvis man ønsker en mindre tyk sauce. Rør
godt over varmen, til saucen er ensartet. Hvis man bruger chunky peanutbutter,
kan man blende saucen med en stavblender, hvis man ikke kan lide store
peanut stykker i sin satay sauce.
Fremgangsmåde:
Fugt rispapiret og læg det på en tallerken. Læg et stykke
salat, som en slags ekstra bund. Læg de fint snittede grøntsager, satay saucen
og laksen på salatbladet og fold siderne lidt ind over. Fold derefter bunden
ind og rul rispapiret stramt sammen om fyldet. Rullen skulle nu gerne omkranse
fyldet og være lukket i begge ender. Det kræver lidt øvelse, men er faktisk
lidt som at rulle sushi.
Vi brugte soja og sød chilisauce til at dyppe i.
Som sagt kan fyldet varieres, men noget jeg bestemt synes
bør indgå er de friske bønnespirer og salat. Det giver virkelig noget til
retten, at der er noget der er så friskt i smagen og har en knasende sprødhed.
Hvorfor har jeg ikke faldet over denne herlige blog endnu? Men nu har jeg :)
SvarSletOg du har fået en ny læser.
KH
Selina
PS: hurra for mindre madspild :-)
Hej selina
SvarSletTak for din kommentar. Bloggen er sprit ny, så det er forståeligt, at du ikke har set den før. :)
håber du bliver ved med at finde den interessant.
Venlig hilsen
Lynne