- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

onsdag den 29. februar 2012

Langtidshævet hvedebrød med rugmel

Vi bager rigtig meget brød herhjemme. Hjemmebagt brød er noget af det mest fantastiske der findes, og ungerne elsker at være med i køkkenet når der skal bages. Når vi skal til sammenskudsgilder er det næsten altid os der har brød med. Et af de brød vi bager oftest, er et helt simpelt langtidshævet hvedebrød. Det er nemt, lækkert og kræver et minimum af arbejdsindsats. Man kan variere det alt efter smag og behag, og prøve sig frem med forskellige meltyper for at finde lige præcis den smag som passer en bedst, ligesom at man kan erstatte honningen med maltsirup. Vi bruger som oftest rugmel eller grahamsmel sammen med hvedemelet.


Opskrift
900 g hvedemel med højt protein indhold
8 dl vand
1 dl surdej
200 g rugmel
8 g gær
1 spsk honning
20 g groft salt

Gæren røres ud i koldt vand, hvorefter surdejen tilsættes. Hvis man ikke lige har en surdej stående kan man bare tilsætte 0.75 dl. ekstra vand. Mel, honning og saltet tilsættes og dejen æltes igennem i cirka 10 minutter på maskine. Man kan også gøre det i hånden, hvis man har lyst til det. Så skal den æltes lidt længere. Den færdig æltede dej kommes i en beholder, hvor der er plads til at den kan hæve og som slutter tæt og stilles til hævning i mellem 12 og 18 timer alt efter hvad der lige passer ind i dit skema J.
Når dejen er hævet færdig vender man den forsigtigt ud på et meldrysset bord, og den deles i 3 stykker. Undgå at bearbejde den for meget, da det gør det endelige brød mere kompakt. Brødene slås op ved at folde dem ind over sig selv, hvorefter de strammes op ved at skubbe siderne ind under brødet. Læg dem på et stykke meldrysset bagepapir og lad dem efterhæve i cirka 3 timer afhængig af temperatur. De skal hæve til dobbelt størrelse.
Bag dem ved 250° i 30 minutter på midterste rulle uden brug af varmluft. Brødene er færdige når de har en hul lyd når man banker dem i bunden. Lad dem afkøle på en rist, så de kan slippe af med dampen.

4 kommentarer:

  1. Det er altid spændende at læse jeres blog. Når du taler om mel med et højt protein indhold - taler du da om ca. 12%? Enig, intet er som hjemmebag - alene duften kan gøre en saglig.
    M.v.h. Charlotte

    SvarSlet
  2. Hej Charlotte,
    dejligt at du synes det er spændende at læse med. Ja, det er 12 g protein eller mere pr. 100 g mel jeg mener. Det er fordi proteinet er det der skaber gluten netværket. Og det vil man gerne have meget af i luftige brød :).
    M.v.h.
    Ilrik

    SvarSlet
  3. Hej Ulrik,

    Jeg er nysgerrig efter at høre, hvilket ælte-aggregat I bruger?

    SvarSlet
  4. Hej Mette
    vi har en Kitchen Aid røremaskine som tjener os rigtig godt :). Det eneste problem med den er at den ikke kan tage en ret stor mængde.
    Men man kan sagtens klare sig uden en ælte maskine, og stadig få rigtig gode brød. Der var en lang overgang hvor jeg slet ikke æltede dem, men blot rørte dem sammen således at der ikke var melklumper i. Hvis man langtidshæver dejen, klarer gæren al arbejdet for dig så. Det her surdejsbrød har jeg ikke æltet overhovedet. http://spisekammer.blogspot.com/2012/02/normal-0-21-false-false-false.html Det er bare rørt sammen så har det ellers fået lov til at passe sig selv.
    m.v.h.
    Ulrik

    SvarSlet