- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

lørdag den 25. februar 2012

Croissanter

Jeg har et problem herhjemme i weekenderne. Jeg vågner altid cirka 3 timer før alle andre. Og hvad skal man så finde på at lave med al den tid? Hjemmebagt morgenbrød selvfølgelig. I dag havde jeg lyst til at lave croissanter. Det er faktisk temmelig nemt, når man først fundet teknikken. Og sådan en lun croissant, slår altså det meste andet morgenbrød, hvis man skal hygge i weekenden. Lynne og ungerne sætter i hvert fald pris på at blive vækket af duften af friskbagt morgenbrød og frisk ristet kaffe. Jeg nyder meget at gå for mig selv og bage det, så alle vinder på det J. Den runde på billedet er en chokoladecroissant.


Opskrift
500 g mel
1 ¾ dl vand
1 ¼ dl mælk
15 g gær
3 spsk. sukker
1 tsk. salt
250 g smør
Æggehvide til pensling

Gæren røres ud i væsken, og når den er opløst tilsættes melet sammen med sukker og salt. Det æltes igennem indtil det har en ensartet og glat konsistens. Det kan være der skal bruges lidt mere eller mindre mel, afhængig af type. Så vent med at tilsætte det hele, indtil du har en fornemmelse af hvor meget mel dejen kræver.
Når den er æltet færdig pakkes den ind, og lægges i køleskabet i 15 minutter. Når den har hvilet, ruller man den ud til et rektangel der er mellem cirka en halv centimeter tykt. Jeg kan ikke helt overskue at banke og rulle smøren, så jeg bruger den tykke side af en osteskærer til at skære smørplader. Disse fordeles på 2/3 af dejen. Herefter folder man den udækkede 1/3 ind over midten, og så den sidste 1/3 ind over det.
Vend dejen 90º så man har samlingen på venstre side af sig, og så ruller man ud igen. Dejen foldes ligesom før. Dette gentages 2 gange, hvorefter dejen pakkes ind igen og lægges på køl i 20 minutter. Når den er kølet ned, folder og ruller man den 2 gange igen.
Efter den er rullet tyndt ud den sidste gang, skærer man den i lange bånd, som man herefter skærer i trekanter. Disse rulles fra den tykke del ind mod spidsen. Læg de rullede croissanter på en bageplade, og sørg for at spidsen er inde under croissanten, så den ikke ruller sig ud igen under bagningen.
Croissanterne hæver tildækket, til cirka dobbelt størrelse, hvorefter de pensles med æggehvide. De skal bages ved 220º i mellem 15 – 20 minutter. Jeg plejer at kigge til dem efter 10 minutter og så følge med resten af tiden.
Man kan variere sine croissanter, ved at rulle en stang chokolade eller en klat nutella ind i dem. Når jeg laver chokolade croissanter, plejer jeg at skære dem i rektangler inden jeg ruller dem, så jeg kan kende forskel.
De rullede croissanter, kan fryses inden de er bagt, så man kan tage dem op fra fryseren og bage dem en anden gang.

5 kommentarer:

  1. Uhh, croissanter er bare fantasktiske. Jeg har også lave en del herhjemme.

    Gløder mig til at høre om din feta produktion.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Heidi
      De var bare rigtig gode at vågne op til :)

      Fetaen står og trækker i sine forme nu. Det er bare vildt spændende. Jeg skal nok lave et indlæg om det, når den er færdig i morgen :)

      Venlig hilsen
      Lynne

      Slet
  2. Kære begge to,

    Mums hvor dejligt at vågne op til. Her i huset, er det også fotografen, der har det privilegium :-)

    Dejligt inspirerende blog - jeg kommer bestemt tilbage.

    Mange hilsner, Mette

    SvarSlet
  3. Hej
    Hvor mange croissanter faar du ud af denne portion?
    Anvender du toer gaer eller frisk gaer?

    Tak

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej og tak for din kommentar.
      Jeg får cirka 18 styk afhængig af hvor store jeg laver dem. Jeg bruger altid frisk gær når jeg bager. Man kan sikkert også bruge tørgær men jeg har aldrig prøvet det.
      Mvh
      Ulrik

      Slet