Jeg har et problem herhjemme i weekenderne. Jeg vågner altid
cirka 3 timer før alle andre. Og hvad skal man så finde på at lave med al den
tid? Hjemmebagt morgenbrød selvfølgelig. I dag havde jeg lyst til at lave
croissanter. Det er faktisk temmelig nemt, når man først fundet teknikken. Og
sådan en lun croissant, slår altså det meste andet morgenbrød, hvis man skal
hygge i weekenden. Lynne og ungerne sætter i hvert fald pris på at blive vækket
af duften af friskbagt morgenbrød og frisk ristet kaffe. Jeg nyder meget at gå
for mig selv og bage det, så alle vinder på det J. Den runde på billedet
er en chokoladecroissant.
Opskrift
500 g mel
1 ¾ dl vand
1 ¼ dl mælk
15 g gær
3 spsk. sukker
1 tsk. salt
250 g smør
Æggehvide til
pensling
Gæren røres ud i væsken, og når den er opløst tilsættes
melet sammen med sukker og salt. Det æltes igennem indtil det har en ensartet
og glat konsistens. Det kan være der skal bruges lidt mere eller mindre mel,
afhængig af type. Så vent med at tilsætte det hele, indtil du har en fornemmelse
af hvor meget mel dejen kræver.
Når den er æltet færdig pakkes den ind, og lægges i
køleskabet i 15 minutter. Når den har hvilet, ruller man den ud til et
rektangel der er mellem cirka en halv centimeter tykt. Jeg kan ikke helt
overskue at banke og rulle smøren, så jeg bruger den tykke side af en
osteskærer til at skære smørplader. Disse fordeles på 2/3 af dejen. Herefter
folder man den udækkede 1/3 ind over midten, og så den sidste 1/3 ind over det.
Vend dejen 90º så man har samlingen på venstre side af sig,
og så ruller man ud igen. Dejen foldes ligesom før. Dette gentages 2 gange,
hvorefter dejen pakkes ind igen og lægges på køl i 20 minutter. Når den er
kølet ned, folder og ruller man den 2 gange igen.
Efter den er rullet tyndt ud den sidste gang, skærer man den
i lange bånd, som man herefter skærer i trekanter. Disse rulles fra den tykke
del ind mod spidsen. Læg de rullede croissanter på en bageplade, og sørg for at
spidsen er inde under croissanten, så den ikke ruller sig ud igen under bagningen.
Croissanterne hæver tildækket, til cirka dobbelt størrelse,
hvorefter de pensles med æggehvide. De skal bages ved 220º i mellem 15 – 20
minutter. Jeg plejer at kigge til dem efter 10 minutter og så følge med resten
af tiden.
Man kan variere sine croissanter, ved at rulle en stang
chokolade eller en klat nutella ind i dem. Når jeg laver chokolade croissanter,
plejer jeg at skære dem i rektangler inden jeg ruller dem, så jeg kan kende
forskel.
De rullede croissanter, kan fryses inden de er bagt, så man
kan tage dem op fra fryseren og bage dem en anden gang.
Uhh, croissanter er bare fantasktiske. Jeg har også lave en del herhjemme.
SvarSletGløder mig til at høre om din feta produktion.
Hej Heidi
SletDe var bare rigtig gode at vågne op til :)
Fetaen står og trækker i sine forme nu. Det er bare vildt spændende. Jeg skal nok lave et indlæg om det, når den er færdig i morgen :)
Venlig hilsen
Lynne
Kære begge to,
SvarSletMums hvor dejligt at vågne op til. Her i huset, er det også fotografen, der har det privilegium :-)
Dejligt inspirerende blog - jeg kommer bestemt tilbage.
Mange hilsner, Mette
Hej
SvarSletHvor mange croissanter faar du ud af denne portion?
Anvender du toer gaer eller frisk gaer?
Tak
Hej og tak for din kommentar.
SletJeg får cirka 18 styk afhængig af hvor store jeg laver dem. Jeg bruger altid frisk gær når jeg bager. Man kan sikkert også bruge tørgær men jeg har aldrig prøvet det.
Mvh
Ulrik