- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

mandag den 20. februar 2012

Chili con carne med mangosalsa og tortillas

Chili con carne er en af de retter, jeg har lavet ofte hele mit voksenliv. Jeg har altid et par portioner i fryseren, til de dage hvor man ikke lige kan overskue at lave mad. Det er en ret som, i hvert fald, i min udgave konstant udvikler sig og kan varieres alt efter hvad man lige har tilgængeligt i køkkenet. Man kan både bruge hakkekød eller hele stykker, og man kan variere hvilken typer bønner man bruger. Hvis man søger lidt på nettet kan man tydeligt se, at det er en ret der kan varieres i det uendelige. Stort set hver kok har sin egen opskrift på den bedste chili. Her kommer min.


Opskrift Chili con carne
1 kg okseklump i mundrette stykker
3 hakkede løg
6 fed hvidløg
2 røde pebre
1 lille dåse tomat koncentrat
1 ds. Hakkede tomater
500 ml oksebouillon
1 kop kaffe
300 g opblødte Pinto bønner
300g opblødte sorte bønner
100 g majs
3 tsk. spidskommen
1 spsk. kakao
1 spsk. oregano
1 tsk. paprika
2 tsk. chipotle pulver
1 tsk. ancho pulver
3 tsk. pasilla pulver
1 tsk. cayenne
3 spsk. brun farin
1 kanelstang
Saften af en lime
Salt
Peber

Opskrift Mangosalsa
1 moden mango
2 forårsløg
1 fint snittet rødløg
8 modne cherry tomater
Skallen fra 1 lime
1 tsk. sukker
Salt
Peber

Opskrift Tortillas
330 ml varmt vand
250 g Masa Harina

Kødet til chilien brunes ved høj varme i mindre portioner i lidt olie, så de bliver stegt i stedet for at koge i deres egen saft. Kødet krydres med salt og peber. Derefter svitset løgene i samme gryde og når de er klare tilsættes hvidløget. Sammen med hvidløget kommes alle krydderierne undtagen den brune farin. Når de er svitset sammen tilsættes kødet og de røde peber og røres sammen med løgene. Tomat koncentratet tilsættes og svitses. Herefter kommes dåse tomat, kaffe, bouillon og den brune farin. Dette skal simre i cirka 2 timer afhængig af hvor store stykker kød man har brugt. I løbet af de 2 timer kan man smage på det et par gange, og vurdere om det trænger til mere burn faktor. Derefter tilsættes bønnerne og det hele simrer videre i 1 time. Herefter tilsættes majsene, og det simrer en sidste gang i en halv time. Smag til med limesaften, salt og peber og tilsæt evt. noget cayenne peber hvis man ønsker det stærkere. Denne opskrift er ikke stærkere end at mine børn kan spise det, så det kan sagtens være at du ønsker det stærkere.
Serveres med creme fraiche til og evt. ris, hvis man har lyst til det.

Til mango salsaen snittes mangoen og tomaterne i små tern. Løgene og forårsløgene snittes meget fint. Det blandes sammen og krydres med sukkeret, saltet, peberen og lime skallen. Hvis man vil have det lidt mere syrligt kan man tilsætte lidt limesaft.

Til tortillas blandes masa harina med det varme vand, hvorefter det skal hvile i 15 minutter tildækket. Herefter presses eller rulles (mellem to stykker bageparpir) tortillaerne ud i tynde cirkler der bages på en tør varm pande. Giv dem 30 sekunder på den ene side og vend dem så og giv dem et minuts tid på den anden side. Derefter skal de vendes et par gange, til de er færdige. De skal gerne være så tynde at de ikke puffer op og laver en luftpude inden i. Masa harina smager helt anderledes end hvedemel. Det smager lige som tortilla chips. Hvis man ikke har masa harina, kan man godt bruge hvedemel, men resultatet bliver ikke det samme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar