- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

fredag den 24. august 2012

Svinekam med råmarineret spidskål og æblecouscous


I dag var jeg ude at lede efter ribbenssteg til at lave bacon. Undervejs på min færd faldt jeg over en stor lækker svinekam fra en glad gris. Det er længe siden jeg har fået en god flæskesteg så den besluttede jeg mig for at investere i. Jeg havde dog ikke ret meget lyst til kartofler og brun sovs. Jeg ville gerne have noget der var friskt og kunne give modspil til det fede gris. Jeg havde for noget tid siden fået en figen balsamico som jeg endnu ikke havde fundet noget fornuftigt at bruge til. Andet end på vanilje is altså. Den er helt fantastisk lækker. Og hvis man har mulighed for at støve sådan en op vil jeg klart anbefale det. Mens jeg gik og lavede mad udviklede retten sig stille og roligt fra en diffus ide til en konkret ret. Jeg elsker at lave mad sådan. Det er en fornøjelse at gå og smage på tingene og tilføje lige præcis det man synes det mangler.


Opskrift
1,5 kg svinekam
1 spsk stødt fennikelfrø
Salt
Peber

Råmarineret spidskål
1 spidskål
4 gulerødder
1 dl figen balsamico

Couscous
225 gr fin Couscous
1 Rød snackpeber
1 Gul snackpeber
2 søde æbler
vand
Salt
Peber
limesaft

Hvis ikke svinekammen er ridset i sværen gøres dette først. Sværen skal skæres helt igennem, men man må ikke skære helt ned i kødet, da kødsaften ellers vil løbe op i sværen og gøre det meget vanskeligt at få den sprød. Derefter gnides den på kødet med den stødte fennikel, lidt peber og lidt salt. Læg den i et ovnfast fad og gnub sværen grundigt med salt. Sørg for at komme ned mellem sværene. Sæt den i en kold ovn ved 210° og lad den få omkring 2 timer. Halvvejs igennem stegningen tages den ud og man drysser sværen med lidt salt igen. Det er for at erstatte det salt der er løbet af med det smeltede fedt fra sværen. Sæt den i ovnen igen og steg den færdig. Hvis ikke sværen er sprød efter 2 timer, kan man lige tænde for ovngrillen indtil sværen er boblet op. Her er det vigtigt at holde godt øje med den, da den brænder hurtigt.
Til den råmarinerede spidskål snittes kål og gulerødder fint på et mandolinjern. Har man ikke det må man skære dem så tyndt som muligt i hånden eller bruge et groft rivejern. Jeg skrællede ikke gulerødderne, da deres skræl var meget fin og tynd. Vend det hele med balsamicoen og lad det stå og trække i 10 minutter, det kan med fordel trække et par timer i en lukket pose, som rystes med jævne mellemrum.
Couscousen hældes i en stor skål, gerne en 5 liters så er der plads til vende den.
Kog noget vand og hæld på couscousen, start med at gøre det hele vådt, sørg for ikke at bruge for meget vand, da det udvander couscousen. Kontroller konsistensen, er det lidt for hårdt endnu, giv det lidt mere vand.
Snit dit æble og snackpebere i den størrelse du nu finder behagelig, jeg fortrækker et mellem snit, ca. ½x½cm. Når din couscous er kølet nok til at du kan have en finger i den uden at brænde dig, vender du dine snittede grøntsager ned i couscousen og smager til med lidt salt, peber og limesaft.
Et godt tip til at køle din couscous er at vende den i skålen med en ske eller gaffel, dette hjælper den også til at blive let og luftig. Undgå at sætte det i køleskabet, da dette kan få det til at sætte sig, så det bliver en for klumpet couscous.

5 kommentarer:

 1. Skønt nyt tilbehør. Jeg elsker svinekam fra en glad gris. Desværre er mange blevet så fedtforskrækkede at det er for meget af det gode. Har et par gange været i byen, hvor der er blevet serveret kam - hvor der blev rynket på næsen af det. Synd.
  Mange hilsner
  Charlotte

  SvarSlet
 2. Hej Charlotte
  mange tak for din kommentar. Jeg er helt enig med dig i at det er drøn ærgerligt at så mange er blevet overdrevet fedtforskrækkede. Tilbehøret i denne ret passer virkelig godt til grisen og hjælper med at afbalancere den fedme der er i den.
  m.v.h.
  Ulrik

  SvarSlet
 3. Wow, det ser lækkert ud! Kan i ny og næ godt få lyst til flæskesteg, men uden alt det tunge tilbehør.. Så det her er bare et super alternativ. Thumps up!

  Mvh.
  Jacqueline,
  En gammel f.e. -elev som endda har været så heldig at male et værelse hjemme hos jer, i anledning af Operation Dagsværk for nogle år tilbage ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jacqueline
   Sjovt at høre fra dig. Håber du har det dejligt. Det var et super lækkert måltid og jeg kan klart anbefale at prøve det tilbehør til flæskesteg.
   Venlig hilsen
   Lynne

   Slet
  2. Hej Lynne (og Ulrik :))

   Ja, jeg synes altså også at det var lidt pudsigt, at jeg lige faldt over jeres side - som i øvrigt er SUPER lækker og inspirerende! Det ser ud som om i har nogle seriøse køkken skills :)

   Håber også at i har det dejligt

   J

   Slet