Min mormor lavede ret tit citronfromage, når jeg var på
besøg. Jeg har en masse gode minder omkring det. Efterfølgende er mit forhold
til citronfromage blevet lidt anstrengt, ikke mindst fordi jeg egentlig ikke
synes dem man kan købe er ret gode. Jeg havde ikke selv forsøgt mig med at lave
det, da citronfromage var blevet skubbet lidt i baggrunden af alle mulige andre
lækre desserter. Men det sidste stykke tid har jeg haft enormt meget lyst til
at prøve at lave det. Selve processen var faktisk meget nemmere end jeg havde
regnet med og resultatet var helt igennem fantastisk. Det er noget helt andet
end dem man køber. Konsistensen er fløjs blød og smagen er dejlig skarp og
syrlig. Jeg har set dem en del gange bare med flødeskum ovenpå, men jeg kunne godt
tænke mig lidt mere konsistens så jeg blandede flødeskummet med nogle makroner.
Det fungerede rigtig godt. Jeg var dog ikke helt grundig nok i at få tingene
blandet sammen til sidst, så en lille smule af citronsaftblandingen var løbet
ud af fromagen og havde lagt sig som en citrongele i bunden af glasset. Det
smagte dog rigtig fint, men jeg skal nok bruge lidt mere omhu næste gang :).
Opskrift (cirka 6
portioner)
3 delte æg (man kan
godt bruge pasteuriserede æg, men jeg bryder mig ikke om smagen i dem til fromage)
3 økologiske citroner
3 blade husblas
100 g sukker
2 dl piskefløde til
fromagen
2 dl piskefløde til
pynt
75 g knuste makroner
Start lægge husblassen i koldt vand. I mens piskes
æggeblommerne og sukkeret sammen til det er lyst, luftigt og tykt. Riv
citronskallen på et fint rivejern, så stykkerne bliver så små som muligt. Kom
dem i æggesnapsen. I en lille gryde smeltes den udblødte husblas med det vand
der hænger ved. Pres saften fra citronerne og når husblassen er helt smeltet
kommes citronsaften i denne. Rør det godt sammen. Kom det herefter i
æggesnapsen og sørg for at det bliver rørt helt igennem, da der ellers vil komme
seje ægge trevler i den færdige fromage. Pisk æggehviderne helt stive og vend
dem i æggemassen. Til sidst piskes fløden til blødt flødeskum og det vendes i
blandingen. Sørg for at alle klumper af flødeskum er rørt helt ud og massen er
ensartet. Kom den i serveringsglas og stil det på køl i 3 – 4 timer. Inden
servering piskes det sidste fløde til blødt skum og vendes sammen med de knuste
makroner. Server det med det samme.
Er ellers slet ikke til citronfromage, men efter din præsentation, skal den da bare prøves, mums !
SvarSletHej Eva
Sletmange tak for kommentaren. Det kommer jo lidt an på hvad det er ved citronfromage du ikke er til :). Hvis det er syrligheden du ikke er vild med kan du evt. nøjes med saften fra 2 citroner. Det vil gøre den lidt mindre syrlig, men personligt elsker jeg det syrlige i den. Men jeg synes helt bestemt at du skal prøve den. Det kan jo være at du bliver omvendt.
m.v.h.
Ulrik
Tak Ulrik, som barn lavede min mor nogle gange citronfromage, med trevler i (fra husblas) så det er nok af den grund, at jeg ikke bryder mig om den. Men da jeg så dit billede, kunne jeg nærmest smage kombinationen af frisk citron og knasende fløde på toppen, så jeg må se at få den lavet snarest :-)
SletHej Eva
SletJa trevler kan hurtigt ødelægge fornøjelsen ved fromager. Det kan ske enten fordi husblassen ikke er smeltet ordentligt eller ikke er blevet rørt godt nok ud i æggesnapsen. Held og lykke med det :)
Mvh
Ulrik