I dag var jeg ude at lede efter ribbenssteg til at lave
bacon. Undervejs på min færd faldt jeg over en stor lækker svinekam fra en glad
gris. Det er længe siden jeg har fået en god flæskesteg så den besluttede jeg
mig for at investere i. Jeg havde dog ikke ret meget lyst til kartofler og brun
sovs. Jeg ville gerne have noget der var friskt og kunne give modspil til det
fede gris. Jeg havde for noget tid siden fået en figen balsamico som jeg endnu
ikke havde fundet noget fornuftigt at bruge til. Andet end på vanilje is altså.
Den er helt fantastisk lækker. Og hvis man har mulighed for at støve sådan en
op vil jeg klart anbefale det. Mens jeg gik og lavede mad udviklede retten sig
stille og roligt fra en diffus ide til en konkret ret. Jeg elsker at lave mad
sådan. Det er en fornøjelse at gå og smage på tingene og tilføje lige præcis
det man synes det mangler.
Opskrift
1,5 kg svinekam
1 spsk stødt fennikelfrø
Salt
Peber
Råmarineret spidskål
1 spidskål
4 gulerødder
1 dl figen balsamico
Couscous
225 gr fin Couscous
1 Rød snackpeber
1 Gul snackpeber
2 søde æbler
vand
Salt
Peber
limesaft
Hvis ikke svinekammen er ridset i sværen gøres dette først.
Sværen skal skæres helt igennem, men man må ikke skære helt ned i kødet, da
kødsaften ellers vil løbe op i sværen og gøre det meget vanskeligt at få den
sprød. Derefter gnides den på kødet med den stødte fennikel, lidt peber og lidt
salt. Læg den i et ovnfast fad og gnub sværen grundigt med salt. Sørg for at
komme ned mellem sværene. Sæt den i en kold ovn ved 210° og lad den få omkring
2 timer. Halvvejs igennem stegningen tages den ud og man drysser sværen med
lidt salt igen. Det er for at erstatte det salt der er løbet af med det
smeltede fedt fra sværen. Sæt den i ovnen igen og steg den færdig. Hvis ikke
sværen er sprød efter 2 timer, kan man lige tænde for ovngrillen indtil sværen
er boblet op. Her er det vigtigt at holde godt øje med den, da den brænder
hurtigt.
Til den råmarinerede spidskål snittes kål og gulerødder fint
på et mandolinjern. Har man ikke det må man skære dem så tyndt som muligt i
hånden eller bruge et groft rivejern. Jeg skrællede ikke gulerødderne, da deres
skræl var meget fin og tynd. Vend det hele med balsamicoen og lad det stå og
trække i 10 minutter, det kan med fordel trække et par timer i en lukket pose,
som rystes med jævne mellemrum.
Couscousen hældes i en stor skål, gerne en 5 liters så er
der plads til vende den.
Kog noget vand og hæld på couscousen, start med at gøre det hele vådt, sørg for ikke at bruge for meget vand, da det udvander couscousen. Kontroller konsistensen, er det lidt for hårdt endnu, giv det lidt mere vand.
Snit dit æble og snackpebere i den størrelse du nu finder behagelig, jeg fortrækker et mellem snit, ca. ½x½cm. Når din couscous er kølet nok til at du kan have en finger i den uden at brænde dig, vender du dine snittede grøntsager ned i couscousen og smager til med lidt salt, peber og limesaft.
Et godt tip til at køle din couscous er at vende den i skålen med en ske eller gaffel, dette hjælper den også til at blive let og luftig. Undgå at sætte det i køleskabet, da dette kan få det til at sætte sig, så det bliver en for klumpet couscous.
Kog noget vand og hæld på couscousen, start med at gøre det hele vådt, sørg for ikke at bruge for meget vand, da det udvander couscousen. Kontroller konsistensen, er det lidt for hårdt endnu, giv det lidt mere vand.
Snit dit æble og snackpebere i den størrelse du nu finder behagelig, jeg fortrækker et mellem snit, ca. ½x½cm. Når din couscous er kølet nok til at du kan have en finger i den uden at brænde dig, vender du dine snittede grøntsager ned i couscousen og smager til med lidt salt, peber og limesaft.
Et godt tip til at køle din couscous er at vende den i skålen med en ske eller gaffel, dette hjælper den også til at blive let og luftig. Undgå at sætte det i køleskabet, da dette kan få det til at sætte sig, så det bliver en for klumpet couscous.
Skønt nyt tilbehør. Jeg elsker svinekam fra en glad gris. Desværre er mange blevet så fedtforskrækkede at det er for meget af det gode. Har et par gange været i byen, hvor der er blevet serveret kam - hvor der blev rynket på næsen af det. Synd.
SvarSletMange hilsner
Charlotte
Hej Charlotte
SvarSletmange tak for din kommentar. Jeg er helt enig med dig i at det er drøn ærgerligt at så mange er blevet overdrevet fedtforskrækkede. Tilbehøret i denne ret passer virkelig godt til grisen og hjælper med at afbalancere den fedme der er i den.
m.v.h.
Ulrik
Wow, det ser lækkert ud! Kan i ny og næ godt få lyst til flæskesteg, men uden alt det tunge tilbehør.. Så det her er bare et super alternativ. Thumps up!
SvarSletMvh.
Jacqueline,
En gammel f.e. -elev som endda har været så heldig at male et værelse hjemme hos jer, i anledning af Operation Dagsværk for nogle år tilbage ;-)
Hej Jacqueline
SletSjovt at høre fra dig. Håber du har det dejligt. Det var et super lækkert måltid og jeg kan klart anbefale at prøve det tilbehør til flæskesteg.
Venlig hilsen
Lynne
Hej Lynne (og Ulrik :))
SletJa, jeg synes altså også at det var lidt pudsigt, at jeg lige faldt over jeres side - som i øvrigt er SUPER lækker og inspirerende! Det ser ud som om i har nogle seriøse køkken skills :)
Håber også at i har det dejligt
J