- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

tirsdag den 21. august 2012

Grove pizza foccacia



Jeg elsker hvidt brød, men ind i mellem fortæller min samvittighed mig, at jeg burde spise mere fuldkorn og grovmel i stedet. Derfor må man jo prøve at justere lidt på tingene så både maven og samvittigheden er tilfredse. Sidste gang jeg bagte pizza foccacia tænkte jeg, at når de nu i høj grad var til ungernes madpakker måtte jeg nok forsøge mig med at gøre dem lidt grovere. Derudover havde jeg fået en forespørgsel på pizza foccacia med mere fuldkorn. Det er nu ikke fordi jeg er specielt hellig eller speltmor(far) agtig. Men jeg kan faktisk godt lide smagen af de grovere kornsorter. Specielt når det er til ting som madpakken. Jeg brugte surdej til denne portion, men hvis man ikke lige har det kan det bare erstattes af gær. Det ændrer selvfølgelig på smagen. De bliver ikke dårligere af det, bare anderledes.


Opskrift dej (cirka 10 styk foccacia og 10 minipizzaer)
1 klump gær på størrelse med en lille ært
3 spsk surdej
8 dl vand
600 g groft ølandshvede
300 g rugmel
300 g groft italiensk fuldkornshvedemel
1 dl olivenolie
20 g salt
1 spsk honning

Fyld
1 portion tomatsauce
1 pakke skinkestrimler
1 pakke mozzarellaost
1 pakke pepperoni

Til dejen røres gær og surdej ud i vandet. Derefter tilføjes honning og olie, hvorefter halvdelen af melet tilsættes. Rør det igennem til der ikke længere er tørt mel. Tilsæt nu saltet og resten af melet. Dejen skal være lidt klistret, men til at ælte. Jeg bruger hænderne når jeg ælter, så jeg kan mærke hvordan konsistensen på dejen er. Den skal æltes cirka 5 – 10 minutter. Sæt den til hævning natten over eller mellem 12 og 24 timer.
Når dejen er hævet og man er klar til at gå videre tændes ovnen på 220°. Vend dejen ud på at meldrysset bord og del den i stykker af passende størrelse. Jeg laver dem som regel forskellig størrelse alt efter om det er til ungernes madkasser eller som frokost til en udflugt. Når dejen er formet fordeles det fyld man foretrækker på dem. Sæt dem i den forvarmede ovn og bag dem i 20 – 25 minutter. Det afhænger lidt af hvordan din ovn varmer så hold øje med dem første gang du laver dem. De kan varme lige fra ovnen, men er også enormt gode kolde til madpakker. Vi plejer tit at have dem i fryseren, så vi kan tage dem på efter behov.


2 kommentarer:

  1. Hvor ser det lækkert ud - det bare en god ide (:

    - Kit

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kit
      Mange tak for din kommentar. De er ret nemme at lave og kan varieres i det uendelige.
      mvh
      Ulrik

      Slet