Sodabread er et virkelig nemt og hurtigt brød at lave. Hvis
man kombinerer det med at lave smør selv, så kan man bruge kærnemælken fra
smørproduktionen til brødet. At lave tingene fra bunden og i den forbindelse at
lære vores børn noget om, hvilke ting man selv kan lave og hvor produkterne
kommer fra, er indbegrebet af det, vi synes er virkelig sjovt herhjemme i
forbindelse med madlavning. Hvis der er tilbud på fløde, kan det oven i købet
blive billigere end at købe smør. Kærnemælken kan selvfølgelig også bruges i
meget andet bagværk. Man behøver selvfølgelig ikke lave smør og kærnemælk selv.
Så skal man bare købe kærnemælk til brødet. For noget tid siden var vi på
museum med børnene, hvor der stod en stampekærne. Der blev vi inspireret til at
lave smør med børnene, så de kunne se hvordan det fungerede. Denne weekend fik
vi tid til projektet. Det tog faktisk kun lidt over en time fra vi startede,
til vi sad ved bordet og spiste nybagt brød med hjemme kærnet smør.
Til smørret skal man bruge 1 liter fløde. Den hældes i en
røremaskine og piskes ved medium hastighed til smørret skiller sig fra mælken.
Det tager ca. 15 min. Vores børn synes det var virkelig sjovt at se hvordan der
først blev pisket luft i fløden (de skulle selvfølgelig også lige smage
flødeskummen) og hvordan luften derefter blev pisket ud igen. Når den først
begynder at skille går det meget hurtigt og det er en god ide, at skrue helt
ned for hastigheden, så der ikke sprøjter kærnemælk ud over det hele.
Når
smørret har samlet sig, tages det op af skålen, væsken presses ud med hænderne
og smørklumpen lægges i koldt vand, så det sidste kærnemælk bliver skyllet af.
Derefter
kan man salte den, hvis man har lyst. Vi fik 400 g smør og 5 dl. kærnemælk af
en liter piskefløde.
Opskrift sodabread:
500 g mel
2 tsk. salt
4 dl. kærnemælk
20 g. bagepulver
2 tsk. salt
4 dl. kærnemælk
20 g. bagepulver
Tænd ovnen på 200°
Bland de tørre ingredienser og tilsæt kærnemælken lidt af gangen. Det kan godt
være du skal bruge lidt mere end 4 dl. jeg tror vi brugte 4,2 dl. Ælt hurtigt
sammen, til du har en ensartet konsistens. Form dejen til en kugle og placer
den på et stykke bagepapir. For at få det klassiske sodabreadlook, skal du lave
et dybt kryds i dejen.
Den skal nu direkte i ovnen i 40-45 min. Sodabread får
en sej skorpe og smager fantastisk mens det stadig er varmt. Får man ikke spist
det hele, har det bedst af at blive ristet dagen efter, da det hurtigt mister
sin fugtighed.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar