Lige siden jeg stødte på bagels første gang for mange år
siden har jeg enormt godt kunnet lide dem. Den der helt særlige konsistens de
har synes jeg vældig godt om. Selv om jeg bager rigtig meget har jeg faktisk
aldrig forsøgt mig med dem før. Det med at de skal koges først lød helt
uoverskueligt synes jeg. Da jeg fik Meyers Bageri bog så jeg en opskrift på
dem. Jeg har tidligere prøvet ting fra den og synes rigtig godt om den. Så nu
tænkte jeg at tiden var kommet for at jeg skulle prøve at lave dem. For nogle
år siden kunne man købe bagels med kanel og rosin, som jeg rigtig godt kunne
lide hvis man lige ristede dem på en brødrister. Så når jeg nu alligevel ville
kaste mig ud i det, kunne jeg jo passende også lige lave en lille portion af
dem.
Opskrift: ca. 12 styk
4 dl lunkent vand
50 g gær
750 g hvedemel
30 g sukker
1 tsk salt
Start med at røre gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt
herefter resten af ingredienserne og ælt det sammen til en glat og elastisk dej.
Jeg delte dejen i 2 og tilsatte en håndfuld rosiner og 2 spsk kanel til den ene
halvdel for at lave kanel rosin bagels.. Lad den hæve i cirka 20 minutter. Når
dejen er hævet rulles den ud på et bord så den er cirka 2 cm tyk og 30 cm lang.
Herefter skæres den i 12 strimler på den lange led. Tag en enkelt strimmel og
rul den lidt så den bliver rund og fæstn enderne sammen. Gentag med de 11
andre. Læg de formede bagels til hævning igen. Jeg gjorde den fejl at jeg bare
lagde dem på bagepapir, men der satte de sig fast så de ikke rigtig var til at
få fri. Derfor vil jeg foreslå at man enten lader dem ligge på et meldrysset
bord eller drysser godt med mel på et stykke bagepapir. Bagelsne skal hæve i
ca. 25 minutter. Når de er færdig hævet bringes 4 liter vand i kog og ovnen
tændes på 190°. Vandet skal ikke saltes og det skal ikke bulderkoge. Når vandet
simrer sænkes bagelsne ned i 4 af gangen. De skal koge i 7 minutter og skal
ikke vendes. Når de er kogt tages de op med en hulske så vandet kan få lov til
at dryppe lidt af og så lægges de på en bageplade med bagepapir. Dette gentages
indtil de alle er kogt. Hvis man vil have noget topping på dem skal man komme
det på nu. Det kan være sesam, birkes eller lidt god havsalt. Jeg tror kun det
er ens egen lyst der sætter grænser. Bag bagelsne i 30 minutter til de er
gyldne og gennembagte.
En rigtig spændende opskrift. Den skal helt sikkert afprøves. Har altid holdt mig fra at bage dem - da kogningen lød ret besværlig. Smukke er de faktisk også.
SvarSletHilsen
Charlotte
Hej Charlotte
SvarSletJeg har haft det præcis som dog. Det der med kogning var helt uoverskueligt, men det viste sig at være super nemt. Jeg var nervøs for at de ville klistre sammen i gryden eller bare blive opløst. Men det gik bare helt fint uden problemer. Og grundet den korte hævetid er de faktisk rigtig hurtige at lave. Held og lykke med det.
Mvh
Ulrik
Her er en anden (og bedre!) metode: Rul dem ud som til pitabrød, stik hul i midten med en finger og form et godt stort hul (det kryber undervejs) med tommelfingrene.
SvarSletElsebeth
Hej Elsebeth
Sletmange tak for tippet. Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang. Det lyder meget meget nemmere.
m.v.h.
Ulrik