søndag den 17. marts 2013

Hindbærmoussekage med nøddebund og skovbærgeléDenne kage har vi lavet et par gange og den er bare virkelig lækker. Jeg er helt skør med mousse. Citron, chokolade, kaffe eller bær. De skal være lette, luftige og fulde af smag. Denne hindbærmousse er en af mine yndlings. Har du en yndlingsmousse så skriv gerne om den i kommentarfeltet.
Jeg har givet denne kage et lag skovbærgelè for at runde den af. Den let syrlige gele er en rigtig god kontrast til resten af kagen, der er ret sød. Friske bær på toppen ville også være lækkert, men det er jo ikke lige sæson for det nu.

Opskrift
Nøddebund:
160 g hasselnødder
4 æggehvider
160 g rørsukker
1 spsk. mel

Hindbærmousse:
6 bl. husblas
300 g frosne hindbær
150 g rørsukker
6 æggeblommer
4 dl. piskefløde

skovbærgele:
100 g frosne skovbær
4 dl. vand
2 spsk. rørsukker
5 bl. husblas

Du skal riste hasselnødderne på en tør pande, til de begynder at sige små knæk. Pas på de ikke får for meget og bliver brændte. Hak dem fint bagefter. Det er lettest i en minihakker. Tænd ovnen på 200°.
Æggehvider og sukker skal piskes til en stiv marengs. Jeg kom en lille smule citronsaft i skålen fordi det hjælper hviderne med at stivne, da det ødelægger evt. fedtstof i skålen. Fedtstof ødelægger æggeviders evne til at stivne. Start med at piske æggehviderne og kom sukkeret i lidt af gangen.  Vend hasselnødderne og melet i til sidst. Læg et stykke bagepapir i bunden af en 28 cm. springform. Hvis man sætter en lille klat smør under papiret, bliver det liggende på samme sted, og glider ikke rundt. Nøddemarengsen skal fordeles i et jævnt lag i formen. Det skal være ca. 1,5 cm. Det kan godt være, du får noget til overs. Det kommer lidt an på, hvor meget luft du har fået pisket i æggehviderne. Bag den i ca. 18 min. Den skal være helt kold, før du kommer moussen på.
Til hindbærmoussen skal du piske æg og sukker i ca. 10 min til du har en lysegul, næsten hvid æggesnaps.
Varm de frosne hindbær i en lille gryde og læg husblasen i koldt vand. Når bærrene er tøet, skal de moses eller blendes let med en stavblender. Når husblassen er udblødt, efter ca. 5 min skal vandet vrides af og den skal i bærpuréen. Den må ikke være varmere end 45°, da den ellers ødelægger husblassen. Vend forsigtigt puréen i æggesnapsen. Pisk flødeskum af piskefløden og fold den i. Læg den ovenpå nøddebunden og glat den ud på toppen. Det er vigtigt at få den så glat som muligt, da det ellers bliver svært at få geleen til at dække det hele uden at den bliver for tyk. Sæt den på køl og lad den stivne i nogle timer. Til slut skal geleen laves. Læg husblassen i blød og kog bærerene i vand og sukker i et par minutter. Hæld væsken gennem en sigte og mas noget af bærerne igennem med bagsiden af en øse. Jeg hældte væsken igennem et saftklæde til slut, for at få alle små kerner og urenheder ud. Lad den køle af, til den er lige under 45°. Vrid husblassen og opløs den i saften. Lav en stivneprøve, ved at sætte en lille tallerken med noget af saften i køleskabet i et par minutter. Hvis saften ikke er stivnet, når den er blevet kold, skal du tilsætte ekstra husblas. Lad saften køle næsten helt af (ikke i køleskab, så sætter den sig) og hæld den forsigtigt ud over kagen. Sæt den tilbage på køl til geleen er stivnet. Så er den klar til at spise. Brug en smal metalpaletkniv til at løsne den fra kanten af springformen, inden du åbner den. Kagen er frisk, men den ligger altså også ret tungt, så man kan ikke spise så meget af den. Måske….


2 kommentarer:

  1. Uhh den ser altså virkelig indbydende ud ... !

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, den var også virkelig god :-)

      Slet