- En blog om maden i vores liv -
Velkommen til vores spisekammer. Tak fordi du læser med. Hvis du ligesom os, elsker at eksperimentere i køkkenet, vil du sikket finde noget af interesse her.
Vi har i mange år gået passioneret op i fremstilling af mad og har ofte brugt nettet, til at finde frem til specielle opskrifter på dette og hint. Nu mente vi, at det var vores tur til at give noget tilbage.

God appetit
Lynne og Ulrik

onsdag den 11. september 2013

Mirabellerelish med løg og chili


Vi har rigtig mange mirabelletræer i grønne områder og langs stierne i den by vi bor i. Langt de fleste falder til jorden og går til spilde, men i år fik jeg lavet noget rigtig lækkert af nogen af dem. Vi har virkelig meget hjemmesyltet marmelade stående, så jeg ville lave noget chutney eller relish af dem i stedet. Derfor blev det vil mirabellerelish, men man vil også kunne bruge denne opskrift med blommer. Den er stærk, sød og syrlig på en gang og så er den virkelig nem at lave. Reslishen er rigtig godt tilbehør til en god bøf, men kan også i stedet for mangochutney til karryretterne.

500 g mirabeller, halverede og udstenede
150 g sukker
1 dl æblecidereddike
1 hel kanelstang
1 hel muskatblomme eller 1 tsk. stødt muskatblomme. Det fås ofte i frugt og grønt forretninger, er også forhandler krydderier eller i krydderrihandler på loppemarkeder. Det kan ikke rigtig erstattes af noget andet.
1 spsk. gule sennepsfrø
1 løg i tynde både
1 spsk. hel koriander
8 kardemommekapsler, husk at give dem et dask, så de åbner sig.
2 røde chili - jeg havde fået to meget små, men meget stærke af en ven. Tilpas endelig chilimængden efter din egen smag.
1 stykke ingefær af tommerfingerstørrelse, skåret eller revet fint.
1-2 håndfulde jumborosiner
Salt

Læg løget og mirabellerne i et ildfast fad, fordel krydderierne og rosinerne hen over og hæld eddiken på. Stil fadet i ovnen ved 175° i 60 min. Efter 30 min. vendes der godt rundt i det. Sørg for at skubbe eventuelle løgspidser ned under væsken, så de ikke bliver brændt. Relishen hældes på glas mens den stadig er varm og låget skrues på. Det er en god idé at fylde glasset helt op, så der er så lidt luft i toppen som muligt. Det forlænger holdbarheden. Man kan også tilsætte en tsk. atamon eller skylle glasset i rom eller anden alkohol før påfyldning.4 kommentarer:

 1. Yum, det ser godt nok lækkert ud. Jeg lavede blomme/tomat-relish med kanel og spids-kommen i år (:


  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kit
   Det lyder også lækkert.
   Venlig hilsen
   Lynne

   Slet
 2. Hej Lynne

  Ja, året i år er et godt mirabelleår! Jeg har også fundet mirabeller og har lavet en sirup ved at stege dem i ovnen sammen med 2 røde habanero - smager lækkert oven på en ost.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhmm mums. Sirup skal jeg også prøve at lege lidt med. Jeg må ud og have fat i nogle flere mirabeller. Jeg skal bare lige have en stige med, for alle dem der hænger lavt er væk.
   Venlig hilsen
   Lynne

   Slet